VN Abu Dhabija

Verstappenu posljednja utrka sezone

Verstappen je do druge pobjede ove sezone i desete u karijeri stigao ispred Finca Valtterija Bottasa u Mercedesu koji je drugim mjestom osigurao i titulu doprvaka
AutoMoto / Flash | 13. 12. 2020. u 19:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemac Max Verstappen u Red Bullu pobjednik je 17., posljednje utrke svjetskog prvenstva formule 1, Velike nagrade Abu Dhabija.

Verstappen je do druge pobjede ove sezone i desete u karijeri stigao ispred Finca Valtterija Bottasa u Mercedesu koji je drugim mjestom osigurao i titulu doprvaka.

Svjetski prvak Lewis Hamilton bio je treći nakon što se oporavio od koronavirusa.

"Uživao sam u današnjoj utrci. Sve smo učinili kako je trebalo. Dobro sam startao, a potom kontrolirao tempo. Bolid je bio odličan," kazao je Verstappen koji je ove sezone slavio i na Silverstoneu.

Vozač Red Bulla Alexander Albon je zauzeo četvrto mesto, a petu i šestu poziciju zauzeli su vozači McLarena  Lando Norris i Carlos Sainz Jr. Protiv Sainza je pokrenuta istraga zbog spore vožnje u boksu, a odluka o eventualnoj kazni bit će objavljena kasnije.

Mercedes je tako okončao sezonu dvostrukom pobjedom u ukupnom poretku vozača, te naslovom u poretku konstruktora. Zanimljivo, na ovoj utrci na bolidima Mercedesa bila su ispisana imena svih zaposlenih u tvornici koji su ove godine sudjelovali u osvajanju šampionske titule.

"Ne možeš pobijediti u svakoj utrci. S obzirom što se događalo posljednjih dana sretan sam s trećim mjestom. Još nisam posve zdrav, nikada nisam bio ovako slab. Sretan sam što se sada mogu odmoriti i potom pripremiti za novu sezonu," kazao je svjetski prvak.

Hamilton se ove sezone izjednačio po broju titula s Michaelom Schumacherom, obojica sada imaju po sedam naslova prvaka, a Hamilton je postavio novi rekord po broju pobjeda u karijeri, sada ima 95, četiri više od Nijemca.

Bila je ovo i oproštajna utrka od svojih momčadi za Daniela Ricciarda (Renault), Sainza (McLaren), Sebastiana Vettela (Ferrari) i Sergia Pereza (Racing Point), a vrlo vjerojatno i posljednja u F1 karijeri za Kevina Magnussena.

Hamilton je na koncu slavio sa 347 bodova, Bottas je sakupio 223, a Verstappen 214 bodova.

U poretku konstruktora slavio je Mercedes (573) ispred Red Bulla (319) i McLaren-Renaulta (202).

Kopirati
Drag cursor here to close