Mraz

'Verglanje' do iznemoglosti: Kako poštedjeti akumulator auta

Da bi akumulator radio pravilno, odnosno da bi trajao bar koliko mu važi garancija, neophopdno je da vam i automobil bude ispravan i da pravilno 'puni' bateriju.
AutoMoto / Flash | 07. 12. 2019. u 15:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi mraz već tradicionalno zadao je muke jednom broju vozača. Vlasnici bezuspješno 'verglaju' svoje mašine u nadi da će ih startati i odvesti ih do željenog cilja. Jasno, problem je kao i uvijek u akumulatorima, kojih se sjetimo, čini se, uvijek nekako prekasno, pišu Novosti.

"Eto, istekla mu garancija prije mjesec dana i adio", kaže ljutiti vozač i dodaje da su nekada akumulatori trajali i po deset godina. Mišljenje ovog vozača dijeli i veliki broj njihovih kolega. Jedini spas je, ipak, da spremni dočekate zimske dane i prve mrazeve, navodi B92.

Preventivni pregled akumulatora možete obaviti i potpuno besplatno, iako je, naravno, mnogo više onih koji će vam naplatiti ovu uslugu. Kako se većina novih akumulatora 'ne održava', odnosno ne dosipa im se elektrolit, ne dopunjavaju se, jasno je da je jedini spas kupovina novog, što za istanjene džepove prosječnih vozača predstavlja značajan izdatak.

Tržište je dobro opskrbljeno akumulatorima svih amperaža i veličina. Cijena zavisi od proizvođača i amper-sati akumulatora. Skuplji su akumulatori poznatijih brendova i oni za automobile koji imaju start/stop sisteme.

Prilikom kupovine akumulatora treba obratiti pažnju na datum proizvodnje, ali i na to da vam prodavač da ispravno popunjen garantni list. Nije zanemarljivo ni koliko je velika i rasprostranjena servisna mreža, ali iskustvo kaže da obratite pažnju i na to kako se skladište akumulatori u radnji u kojoj ih kupujete.

Da bi akumulator radio pravilno, odnosno da bi trajao bar koliko mu važi garancija, neophopdno je da vam i automobil bude ispravan i da pravilno 'puni' bateriju.

U prodavaonicama specijalizirane opreme moguće je naći i obloge za akumulatore koji djeluju kao izolacija, ali stručnjaci kažu kako je sasvim dovoljno da vam automobil bude ispravan i da redovno prekontrolirate akumulator, pa vas ni najveći mrazevi neće iznenaditi.

Većina prodavaonica nudi akumulatore i na odloženo plaćanje. Ima dosta i onih koji vrše zamjenu, takozvano staro za novo, i otkupljuju vaš istrošeni akumulator.

Kopirati
Drag cursor here to close