ID. Space Vizzion

VW predstavio 7. konceptno baterijsko-električno vozilo

Ovaj koncept je opremljen elektromotorom smještenim straga ukupne snage do 340 KS (250 kW) u slučaju pogona na sva četiri kotača (4MOTION) i baterijskim sklopom od 82 kWh.
AutoMoto / Flash | 25. 11. 2019. u 10:50 Bljesak.info / Tportal

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volkswagen je na Los Angeles Motor Showu predstavio svoje čak 7. konceptno baterijsko-električno vozilo, karavansku izvedbu ID. Space Vizzion.

Iako samo u obliku koncepta, ovako bi trebao izgledati treći model i njihove ID. obitelji električnih vozila.

Prethodna dva modela koji su već dobili i svoju serijsku formu su ID. 3 i ID. Buggy.

ID. Space Vizzion, konstruiran na VW-ovoj MEB modularnoj električnoj platformi, a koncept je opremljen elektromotorom smještenim straga ukupne snage do 340 KS (250 kW) u slučaju pogona na sva četiri kotača (4MOTION) i baterijskim sklopom od 82 kWh za koji marka kaže da će mu pružiti domet od 590 km prema europskim WLTP testovima i 483 km prema američkim EPA testovima. Ubrzanje ID. Space Vizziona od 0 do 100 km/h će biti 5,4 sekundi, a koeficijent otpora zraka 0,24.

Još jedan, manji koaksijalni elektromotor bit će postavljen na prednjoj osovini kod modela s pogonom na sva četiri kotača, iako VW ne navodi snagu tog manjeg motora nagađa se da je riječ o elektromotoru snage 10-tak KS.

VW kaže da će se proizvodna verzija pojaviti krajem 2021., a da će se pojaviti u različitim verzijama za Sjevernu Ameriku, Europu i Kinu.

ID. Space Vizzion preuzima nekoliko dizajnerskih elemenata iz ranijih koncepata električnih automobila s baterijskim pogonom, uključujući interaktivne LED rasvjetne elemente koji su ugrađeni u proizvodnu verziju modela ID. 3, prvog vozila koje će izaći na tržište iz obitelji potpuno električnih automobila na globalnoj razini, a koje je predstavljeno u rujnu na sajmu automobila u Frankfurtu.

Koncept zamjenjuje i tradicionalne ručke na vanjskim vratima s osvijetljenim dodirnim površinama koje svijetle dok se vozač ili suvozač približavaju i otvaraju vrata dodirom. Iako se u konceptnom obliku radi o vozilu s dva reda, ID. Space Vizzion može biti opremljen i s trećim redom sjedala.

Sa svojim potpuno digitaliziranim kokpitom, ID. Space Vizzion definira potpuno novi smjer u smislu intuitivne kontrole. Prvi se put sve relevantne informacije o vožnji prikazuju na AR head-up zaslonu (AR: povećana stvarnost). Umjesto klasičnog instrumentnog zaslona, tu je mini prikaz koji sadrži samo osnovne informacije o vožnji.

Sve infotainment i mrežne funkcije, kao i postavke vozila grupirane su na 15,6-inčnom dodirnom zaslonu za koji se čini da lebdi u zraku. Tanka svjetlosna traka između A stupova, koju VW naziva ID. Light (svjetlo), vizualno interaktivno djeluje s vozačem: pozdravlja ga, daje mu navigacijske upute i savjetuje kočenje kako bi upotpunio zvučne interakcije.

Volkswagen također unosi novi materijal u ID. Space Vizzion za koji kaže da bi ga mogao staviti u proizvodnju. Nazvanu Appleskin, koži sličan materijal razvio je Volkswagen vlastitim ostacima proizvodnje jabučnih sokova.

Volkswagen kaže da je već sposoban zamijeniti 20 posto poliuretana u vozilu s tim materijalom, te da će buduća verzija materijala 'imati metalnu površinu i biti osvijetljena ambijentalnom rasvjetom'.

Očekuje se da će VW krajem sljedeće godine početi prodavati kompaktni crossover ID.4, sličnih dimenzija kao trenutni model Tiguan.

Retro-oblikovana verzija VW Microbusa, koja se trenutno naziva ID. Buzz, očekuje se da će stići do 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close