Legendarni model

Unimog je već 70 godina jedan od zaštitnih znak Mercedes-Benza!

Do danas je prodano više od 380.000 jedinica Unimoga u raznim verzijama
AutoMoto / Flash | 28. 10. 2020. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilježava se 70. godišnjica preuzimanja legendarnog svestranog modela Unimog od strane Daimler-Benza.

Nakon izuzetno uspješne izložbe tada revolucionarnog Unimoga u emisiji Deutschen Landwirtschaftsgesellschaft (DLG) koja je održana u Frankfurtu u ljeto 1950. godine, menadžerima Boehringer Brosa sa sjedištem u Göppingenu postalo je jasno de će morati uložiti ogromna sredstva kako bi utažili tržišnu glad za svojim Unimogom.

Osim toga, isporuke motora iz Daimler-Benza također nisu bile u potpunosti zajamčene s obzirom na potrebe tvrtke za vlastitim kapacitetom tijekom poslijeratnog gospodarskog procvata.

U pitanju je bio dizelski motor OM 636, razvijen za osobni automobil Mercedes-Benz 170 D, koji je prethodno isporučen Boehringeru za njihove modele Unimog 70200, prenosi Revija HAK. Za Unimog, 38 KS motora bilo je ograničeno na 25 KS. Ovaj uspješni motor – prvi dizelski automobil za osobna vozila proizveden nakon rata – standardno je ugrađivan u osobna vozila od 1949. do 1963. godine, kao i u Unimog.

Pregovorima su nazočila dva predstavnika Daimler-Benz AG i šest dioničara razvojne tvrtke Boehringer Unimog. Među njima je bio i otac Unimoga, Albert Friedrich, kao i Rolf te Werner Boehringer kao predstavnici Boehringer Brosa iz Göppingena. Razgovori o preuzimanju Unimoga već su započeli 5. rujna 1950. Tijekom tih razgovora Daimler-Benz dao je pisanu izjavu o namjeri da preuzme Unimog sa svim pravima i obvezama. Pregovori su zaključeni 27. listopada 1950.

Unutar automobilske grupe sa sjedištem u Stuttgartu postojali su svi preduvjeti za uspješan tehnički razvoj, a uspostavljena je i svjetska prodajna mreža. Do danas je prodano više od 380.000 jedinica Unimoga.

Kopirati
Drag cursor here to close