Znanje

U Norveškoj lani u prometu nije poginulo nijedno dijete

Norveška Uprava za javne ceste poručuje da je najbolji način postizanja veće sigurnosti na cestama - znanje.
AutoMoto / Flash | 03. 01. 2020. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ingen barn døde i trafikken i 2019

I 1970 døde det 560 mennesker i den norske trafikken, og direktør Ingrid Dahl Hovland i Statens vegvesen mener det siden den gang har vært en gledelig utvikling. - Vi er flinke til å sikre våre barn i bil, men jeg skulle ønske vi var like flinke å sikre de voksne.

Godine 1970. u prometnim nesrećama u Norveškoj poginulo je 560 ljudi, a 2019. 110. No, posebno je ohrabrujući podatak da u toj zemlji prošle godine nije poginulo nijedno dijete (do 16 godina). Direktorica norveške Uprave za javne ceste Ingrid Dahl Hovland smatra da je u Norveškoj posljednjih godina postignut značajan napredak u sigurnosti prometa.

"Postigli smo dobre rezultate u osiguravanju naše djece prilikom vožnje, no bili bismo sretniji da u istoj mjeri osiguramo i odrasle putnike. Prema našim analizama kobnih prometnih nesreća, 33 posto poginulih nije koristilo sigurnosne pojaseve“, kazala je Hovland za Nrk, a prenosi Index.hr.

Prema podacima norveške Uprave za javne ceste, u 2019. nije poginulo nijedno dijete, u 2018. jedno, 2017. četvero, a 2011. desetero.

Norveška Uprava za javne ceste poručuje da je najbolji način postizanja veće sigurnosti na cestama - znanje.

"Naše najvažnije oružje je znanje. Analiziramo sve nesreće sa smrtnim ishodom, a to nam onda omogućuje da poduzmemo djelotvorne mjere“, rekla je Hovland.

 

Osnovne preporuke za zaštitu djeteta

Uprava je istaknula osnovne preporuke za zaštitu djeteta prilikom vožnje:

- Zategnite pojas preko ramena i kuka, sve do bedara

- Provjerite da pojas nije iznad trbuha ili ispod ruke

- Redovito provjeravajte je li pojas pravilno postavljen

- Skinite djetetu debelu jaknu ili odijelo

- Provjerite da se u vozilu ne nalaze neosigurani telefon, tablet ili drugi predmeti koji bi mogli ugroziti dijete u slučaju nesreće.

Kopirati
Drag cursor here to close