AC Tomić

U Mostaru predstavljen novi BMW X2

BMW X2 je potpuno novi model u BMW gami, bez direktnog prethodnika, ali kao jasan pokazatelj da svijet crossovera ne samo da raste, nego se proširuje i unutar naizgled istog segmenta.
AutoMoto / Flash | 06. 03. 2018. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanom prezentacijom BMW X2 u Mostaru, domaći generalni zastupnik i uvoznik bavarskih vozila Auto centar Tomić, proslavio je i 20 godina uspješnog poslovanja u BiH.

Foto: Bljesak.info / AC Tomić u Mostaru predstavio novi BMW X2 

Najkraće moguće rečeno – BMW X2 je sportskija varijanta BMW-a X1. Pritom mislimo prije svega na izgled, tako da je X2 niži, nabildaniji nego srodan i već poznat X1. Nećemo pogriješiti ako kažemo da sa modelom X2 BMW upotpunjuje i gamu svojih SUV /Crossovera i odnose u njoj – pa je X2 modelu X1 ono što je X4 modelu X3, a model X6 modelu X5. Znači, postoji regularan, ozbiljan, utegnut i dovoljno sportski BMW model u svakoj klasi „gradskih terenaca“, a onda na svaki takav postoji i još sportskiji model, niže linije krova i širih bokova, ali s nešto malo manje korisnog prostora unutra.  Drugim rječima – postoji onaj za oženjene muškarce – i onaj za slobodne i one koji se slobodnima osjećaju. S tim da je ovaj drugi rangiran zericu više od ovog prvog. Jednostavno, zar ne?

Foto: Bljesak.info / AC Tomić u Mostaru predstavio novi BMW X2 

E, u toj shemi nedostajao je još samo X2. I kao takav izaći će u ring i sa svim konkurentima aktualnog BMW-a X1, naravno s takmacima poput Mercedesa GLA ili Q3, ali pogledavat će i prema Range Rover Evoqueu. Ono što ostavlja najajači dojam na prvi pogled je uspješan dizajn, posebno naprijed je X2 razvučen u prilično agresivno lice, što je već pomalo počelo nedostajati BMW modelima. Linija bokova, pogotovo gornja, ispod prozora i oko ručki za otvaranje vrata  jako je prelomljena, tako da je dobiven dojam mišićavosti. Unutrašnjost je izuzetno dobro izvedena, s očekivanim kvalitetom završne obrade i upotrebljenih materijala. Sveukupno, BMW X2 upotpunjuje očekivanu agendu – vidjeti, uživati – i pritom biti viđen. A kad smo već kod viđenja – sviđa nam se BMW-ov znak ukomponiran na C nosač krova, baš kao nekada na legendarnim kupejcima CS serije. To je detalj koji bi od sada morao biti na svakom BMW-u!

Model X2 inače je dug 436 centimetara, što ga smješta u kompaktnu klasu, a prtljažnik od 470 litara dovoljan je za sve uobičajene potrebe i tu se ne vidi nikakva štednja u prostoru. Pogotovo jer je prtljažni prostor ravno odrezanih linija.

Što se nivoa opreme i motora tiče, tu se otvara more opcija – optimalnim nam se čini model  X2 Xdrive20d s dizelašem od 190 KS i čak 400 Nm okretnog momenta, a postoji i jači dizelaš sa 231 KS (25d). Dizelaši su sa Xdrive pogonom, dok benzinac sa 192 KS dolazi u sDrive varijanti, dakle s prednjim pogonom. Uskoro će u ponudu doći i motori manje snage – početni X2 biti će sDrive18i (u prijevosu, bezinski motor sa 140 KS i prednjim pogonom), dok je početni dizelaš 18d planiran u obje varijante pogona. Zaključak – za sada benzinci stižu samo s prednjim pogonom, što, uz svu medijsku hajku na dizel motore, ljubitelje pogona na sva četiri kotača ostavlja u čekanju dvolitarskog benzinca koji će biti opremljen xDrive pogonom.

Opremanje kreće od Basic nivoa, a nastavlja se preko M Sport, pa sve do MsportX razine opreme, s naglaskom na vanjske vizualne detalje. Ono o čemu se danas najviše priča su brojevi „cola“ kad su u pitanju felge i brojevi u inčima kad su u pitanju dodirni ekrani multimedije unutra. Dakle, kad je u pitanju BMW X2 – felge mogu biti 19 ili 20 inčne u seriji, a unutrašnjost će krasiti ekrani promjera 6,5 inča u slabije opremljenim verzijama ili 8,8 inčni ekran kod bolje opremljenih X2-ica.

Cijena?  Viša od X1, manja od X3, ali pripremite 40-tak tisuća eura za solidno opremljen model iz srca ponude.

Kopirati
Drag cursor here to close