Gdje je ta "elektrifikacija" BiH?

Toyota zadovoljna prodajom, nezadovoljna nedostatkom ekološkog sluha u državi

U ovako teškim vremenima za poslovanje i distribuciju Toyotin slavni koncept proizvodnje "just in time" pokazao je sve svoje prednosti te je upotpunjen preciznim i pametnim planiranjem zaliha
AutoMoto / Flash | 20. 11. 2021. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toyota BiH je konferencijom za medije u Sarajevu napravila je zanimljiv presjek i rezime prethodnog razdoblja koji je bio prepun izazova kako za ovu marku tako i cijelu autoindustriju, ali još važnije od toga demonstrirali su kako su jedna od rijetkih marki koja nema probleme s isporukama i dostupnošću automobila.

Toyota je u Bosni i Hercegovini vrlo prisutna i popularna marka, a to može zahvaliti izuzetno posvećenom pristupu tržištu i činjenici da njihova ponuda i uvjeti na našem tržištu ne odstupaju ničim od ostalih tržišta u Europi. Najbolja potvrda toga je revolucionarna garancija od čak 10 godina koju je Toyota od ove godine ponudila i kupcima u BiH.

Pored toga, u ovako teškim vremenima za poslovanje i distribuciju Toyotin slavni koncept proizvodnje "just in time" pokazao je sve svoje prednosti te je upotpunjen preciznim i pametnim planiranjem zaliha. Zahvaljujući tome Toyota je jedna od rijetkih marki koja nema prekide proizvodnje i distribucije, a to u našoj svakodnevici znači da je svaki prodajni salon Toyote u Bosni i Hercegovini pun, te da ni flotne narudžbe ne predstavljaju problem. U Toyoti su uvjereni da će upravo zahvaljujući ovome u narednom periodu imati vrlo uspješno poslovanje i dobre prodajne rezultate.

Odlični rezultati i još veće ambicije

Ozbiljan i planiran pristup su prepoznali i naši kupci pa je ovu godinu prepunu izazova Toyota u BiH uspjela zaključiti s oko 580 prodanih automobila, što ovu marku postavlja na treće mjesto našeg tržišta i s ukupnim udjelom od 7 posto. Posebna zanimljivost je da u vrijeme kada svi prave zaokret prema ekološkim i električnim automobilima Toyota već na našem tržištu prodaje 36 posto hibridnih automobila od ukupnog broja prodanih.

Kao velike i važne novitete na našem tržištu Damir Višošević, direktor kompanije Toyota BiH, istakao je dolazak novog crossovera Yaris Cross, kao i velikog SUV-modela Highlander. Oba modela su potpuni noviteti u ponudi ove marke, a izuzetno dobru reakciju i veliki interes zabilježili su za Yaris Cross koji u ovaj segment donosi neke opcije i novosti koje drugi konkurenti ne nude.

Zahvaljujući ovom proširenju ponude, ali i činjenici da globalna kriza u distribuciji i nestašica poluprovodnika gotovo nije imala utjecaja na Toyotu, ova marka ima još veće ambicije za narednu godinu.

Tako samo na našem tržištu iz Toyote planiraju da će u 2022. godini imati preko 15 posto više isporuka u odnosu na 2019. godinu koja se koristi kao zadnje realno mjerilo tržišnih kretanja prije globalne pandemije. S obzirom na to da uz ova dva modela u narednoj godini stiže i novi Aygo X mini crossover, kao i Corolla Cross ali i potpuno električni SUV model bZ4X, izvjesno je da su ovi planovi Toyote u BiH vrlo realni ali i hvale vrijedni.

Lokalna kompanija koja kontinuirano raste

Toyota BiH s pravom voli istaknuti da je riječ o lokalno smještenoj kompaniji s domaćim kadrom, što je na našem tržištu, na žalost izuzetak. Također, treba istaći da se mogu pohvaliti da njihovi zaposlenici obavljaju zadatke i za ostala tržišta Toyote u regiji, te se time zaista stvara velika dodatna vrijednost i pozitivna ukupna slika. Da je riječ o dobrom pristupu potvrđuje činjenica da Toyota BiH kontinuirano raste, te samo u narednoj godini bi s 11 zaposlenih trebali "porasti" na 15 zaposlenika.

Posebnu svijest o okruženju Toyota BiH je prepoznala i pokazala kroz pružanje podrške olimpijskim i paraolimpijskim sportistima Bosne i Hercegovine.

Kroz posebno zanimljiv serijal videa Toyota BiH je provela hvale vrijednu promociju paraolimpijskih sportista Bosne i Hercegovine, dok je istovremeno pružila i još konkretniju podršku kroz sponzorstvo Olimpijskog Saveza BiH.

Neminovna elektrifikacija i prepreke u BiH

Ovom prilikom iz Toyote BiH su posebnu pažnju skrenuli na globalne planove Toyote ali i regulative koje nas uskoro očekuju u Europi. Naime, do 2035. godine u zemljama Europske Unije prodaja automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem neće biti dozvoljena, a Toyota kao marka koja je prije još 20 godina ponudila hibridne modele će biti spremna za tu tranziciju. Točnije, Toyota već sada nudi aktualne modele s četiri različite vrste motora, i to BEV (potpuno električni), FCEV (gorive ćelije), HEV (hibrid) i PHEV (priključni hibrid), dok kao finalno i najbolje rješenje za budućnost vidi pogon na hidrogen.

U takvom okruženju, ali i smjeru kretanja autoindustrije Bosna i Hercegovina za sada ostaje neslavni izuzetak kao zemlja koja uopće ne prepoznaje ekološke automobile, točnije dodatno financijski opterećuje njihovu kupovinu. Taj problem doslovno iz dana u dan postaje sve veći jer takvim tempom dolaze i električni i hibridni automobili na tržište.

Kopirati
Drag cursor here to close