Ćao struja, stiže vodik?

Toyota ''pogurala'' BMW novim pogonom

Bavarski proizvođač je već na prošlogodišnjem salonu automobila u Frankfurtu predstavio koncept iNext Hydrogen, kojime je najavljena buduća tehnologija.
AutoMoto / Flash | 31. 03. 2020. u 18:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BMW je objavio nove planove za suradnju s Toyotom, ali ovoga puta neće se razvijati brutalni „sportaši“, nego automobili na vodik. Tako je najavljeno da će već za dvije godine svjetlo dana ugledati model X5 s pogonom na vodik.

Bavarski proizvođač je već na prošlogodišnjem salonu automobila u Frankfurtu predstavio koncept iNext Hydrogen, kojime je najavljena buduća tehnologija, prenosi Auto Klub.

Predviđeno je da ga pokreću elektromotori s ukupnom snagom 374 KS, a najavljeno je da će za punjenje biti potrebno samo 3-4 minute.

„Ovakav električni pogon s vodikom započet će s proizvodnjom u malim serijama, a sve će biti primijenjeno na aktualni BMW X5. Takav automobil planiramo predstaviti početkom 2022. godine“ objasnila je BMW-ova uprava.

Pogon na vodik razvija se u suradnji s Toyotom još od 2013. godine. Tako bi budući BMW-ovi modeli trebali koristiti japanske gorive ćelije, a električni pogon koristit će se iz budućeg modela iX3. Osim toga, BMW predviđa da će do 2023. godine u ponudi imati barem 25 elektrificiranih modela.

„Vrlo je vjerojatno da će pogon na vodik postati četvrti stup naše ponude različitih pogona. Naša X-obitelj iznimno je popularna pa je tako logičan kandidat za eksperimentiranje s ovakvim pogonima“, izjavio je Klaus Fröhlich, član uprave BMW-a.

Kopirati
Drag cursor here to close