Bolje za okoliš, ali …

Punionice u Njemačkoj cijene struju k'o i gorivo

Uz to, na gotovo svim javnim punionicama u BiH i Hrvatskoj se trenutačno mogu puniti potpuno besplatno, no u Njemačkoj je potpuno drugačija situacija.
AutoMoto / Flash | 01. 07. 2019. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Električna i hibridna vozila, zbog činjenice da su ekološki prihvatljiva, svugdje u svijetu prepoznata su kao vozila budućnosti, a u BiH do sada je registrirana samo 14 vozila na električni pogon i 372 na hibridni pogon", potvrdili su u Agenciji za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH).

Još uvijek visoka cijena, prije svega zbog vrlo skupih baterija, kao i još uvijek relativno mali domet u odnosu na automobile s konvencionalnim motorima te relativno slaba infrastruktura za punjenje, najveće su prepreke da električni automobili postanu masovni proizvod na našim cestama.

No, u svim aspektima su svakim danom sve poželjniji, ne samo kod ekoloških entuzijasta već i kod vozača te posebno tvrtki koji u prijevozu na električnu energiju imaju svoju računicu isplativosti.

Jasno je da bi bez poticaja države kupnja automobila na struju, prije svega zbog njihove visoke cijene bila bitno otežana.

Uz to, na gotovo svim javnim punionicama u BiH i Hrvatskoj se trenutačno mogu puniti potpuno besplatno, no u Njemačkoj je potpuno drugačija situacija.

Na E.ON-ovim punionicama 100 kilometara dometa košta 7.95 eura, na New Motionovim punionicama 14.88 eura, a na Plugsurfingovim punionicama visokih 16.36 eura.

Istovremeno 100 kilometara benzinskog automobila košta 8.70 eura u prosjeku – objavio je njemački institut za analizu tržišta Statista, piše HAK revija.

Cijena za 100 km dizelskog automobila još je povoljnija jer ta vozila tradicionalno troše manje goriva. Cijena po kWh na njemačkom tržištu varira od 29 do 89 centi pa sada svi pozivaju na ujednačavanje cijena.

Kopirati
Drag cursor here to close