Prvi randes sa Seat Aronom

Španjolka od koje se puno očekuje

Tehnika iz uobičajenih kombi-limuzina, ovaj put konkretno Ibize, ubačena je u ukusno dizajniranu karoseriju Arone, koja zadržava kućni stil, ali je u svakom detalju 'klasu iznad', a pogotovo gledamo li ukupan dojam koji ostavlja na promatrača.
AutoMoto / Flash | 09. 02. 2018. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Seat Arona je mlađa i veća sestra Seat Ibize. Sa dosta stila i prilično velikom dozom upotrebljivosti ubacuje se u borbu na prenapućenom tržištu gradskih SUV-a, te želi biti jedan auto za sve potrebe kako pojedinca, tako i čitave obitelji.

Zahvaljujući mostarskoj autokući Apolo (Put za Aluminij bb - Mostar, +387 36 352 830, [email protected]) provezli smo prve kilometre sa novom velikom španjolskom nadom.

Seat ne krije da bi Arona mogla biti TAJ model. Iako ni veći, ujedno i prvi SUV model ovog proizvođača, pod nazivom Ateca, uopće ne prolazi loše na tržištu, javna je tajna da je segment urbanih SUV vozila taj u kojem se u budućnosti očekuje najveća koncentracija kupaca. Već danas unutar tog segmenta „gužvaju se“ mnogi Citroeni, Peugeoti, Renaulti, Volkswageni, tu su i modeli sa znakom Kia, Hyundai, Opel…da ne nabrajamo sve. I koliko će ih još biti, ne znamo, ali je prilično jasno da je „biti gradski SUV“  glavni đir današnjice.

Ibizo, ljepoto, vrijeme je za štikle!

Formula je jasna – tehnika iz uobičajenih kombi-limuzina, ovaj put konkretno Seat Ibize, ubačena je u ukusno dizajniranu karoseriju Arone, koja zadržava kućni stil, ali je u svakom detalju „klasu iznad“, a pogotovo gledamo li ukupan dojam koji ostavlja na promatrača. Odignuta, povišena i na velikim gumama od 17 ili 18 cola, Arona je sve ono što se danas u ovoj klasi traži – stilski namješten auto koji omogućuje veliku uporabljivost, lako ulaženje i izlaženje i preglednost u vožnji. Dvobojna karoserija pritom ide kao šlag na stilsku tortu.

Seat ARONA Xcellecnce 1.0 TSI S&S 115 KS

Turbobenzinac od 115 KS je srednji motor u ponudi benzinaca, posve dovoljan za većinu prohtjeva današnjeg vozača. Za one sportskije nastrojene tu je 1,5 TSI sa 150 KS, a za one koji žele solidne, ali ne i performanse koje zakucavaju za sjedalo, tu je prigušeni 1,0 motor sa 95KS. Za svakoga ponešto. Ima i dizelaša, naravno, ali ako vozite „mostarski“ s malo kilometara godišnje, ne gledajte dalje od benzinaca!

Taman po mjeri zamišljene srednje klase

Arona je duga nešto preko četiri metra (4138cm) , a prtljažnik ima točno 400 litara, što je otprilike dovoljno za četveročlanu obitelj sa regularnom količinom prtljaga. Same dimenzije vozila i preglednost idealni su za grad i parkiranje, ali Arona je tako koncipirana da se bez problema u sekundi može prometnuti u ugodno putno vozilo. Povišena jest, ali nije terenac, tako da ćete je lako moći prevesti preko makadama i livada bez puno blata bez straha da ćete zaglaviti, ali ne očekujte baš čuda izvan ceste. No, ionako se ovakva vozila kupuju za asfalt i rubnjake po gradu. Pogon je uvijek i samo prednji, što govori u prilog urbanom karakteru Arone.

Arona kreće od 26.000 KM, a oprema Xcellence u kojoj smo dobili ovaj automobil je taman po mjeri današnjeg modernog vozača – ima sve, ima čak i više od „sve“. Uključuje 8'' touchscreen, sve moguće priključke i konekcije, ugodne materijale u unutrašnjosti, kromirane elemente i naslon za ruku, keyless sistem otvaranja bez uporabe ključa, dvozonsku automatsku klimu – i sjajne LED farove.

Cijene nisu bezobrazne

Praktično je Xcellence vrh ponude, skupa sa sportskije orijentiranom opremom FR. Mjenjač je klasični ručni, šestbrzinski, precizan i solidan u svemu, dobro razgovara s motorom i iz njega izvlači najbolje – i performanse i ekonomiju. Sve to po cijeni od (model koji smo vozili) 36.616 KM, s uključenim PDV-om. Za kompletan paket ne previše. Oprema Style, s ovim motorom je negdje oko 30.000 KM., u slučaju da želite jeftinije.

A kakva je Arona kao kompletan auto? Ergonomija, preciznost, čak i materijali, nema vidljivog odstupanja od VW filozofije. Sve je uobičajeno čvrsto i „folksvagenovski“. Uz dodatak malo šarma i za germanske standarde povoljnu cijenu – vrlo moguće da će biti voljena od strane kupaca, čak i onih koji do sada nisu gledali u pravcu španjolskog brenda.

Kopirati
Drag cursor here to close