4. generacija

Predstavljena nova, nikad zgodnija, Škoda Fabia

Česi su s novom Fabijom sjajan odradili posao i sada sigurno na muke stavljaju brojnu konkurenciju...
AutoMoto / Flash | 05. 05. 2021. u 08:55 Bljesak.info
The all-new ŠKODA FABIA: Take a closer look

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Škoda je u DOX Centru za suvremenu umjetnost u Pragu konačno razotkrila detalje oko nove generacije Fabije, koja se na europsko tržište vraća uz neke nove adute.

Četvrta generacija Fabije dijeli osnovu s VW Polom postavljajući se na platformu MQB A0, a to znači da će uz provjerenu mehaniku dobiti i moderno uređenje interijera te bogatu opremu, ali uz nešto pristojniju cijenu. Start je na oko 14.000 eura za osnovnu izvedbu, a to s obzirom na trendove i nije toliko loše.

Estetski se model oslanja na prethodnu generaciju preuzimajući stilske vrijednosti ostalih kućnih noviteta. Pritom je primjetan rast dimenzija, a posebno porast dužine od 11 cm. Fabia dobiva i nove detalje poput ručica vrata koje oblikom prate formu češke zastave. Posebno veseli poboljšana aerodinamika s koeficijentom otpora zraka od 0.28, što je trenutno najbolje u segmentu.

Poboljšanom aerodinamikom i strujnim oblikovanjem minimizirana je i buka vjetra, a to će svakako utjecati na ugođaj vožnje. Estetski se nudi niz mogućnosti individualizacije, a dovoljno je reći da ponuda kotača kreće od 14 i ide do 18 cola.

Očekivano, u ponudi su tri motora, naravno - benzinska. Ponuda kreće 1.0 atmosfercima sa 65 i 80 KS u kombinaciji pet-stupanjskog ručnog mjenjača. S boljim paketima opreme računajte na dodatak turbine, a to znači dvije izvedbe, s 95 i 110 KS. Konačno, najekskluzivnija Fabia ima 1.5 TSI sa 150 KS u kombinaciji DSG mjenjača, a nudit će se i u okviru izvedbe Monte Carlo.

Po pitanju performansi Fabia nudi dva lica. Primjera radi, najslabijoj izvedbi do 100 km/h treba 15.1 sekunda, dok top izvedba stotku uhvati za 7.9 sekundi. Potrošnja pak, ovisno o motoru, oscilira u manjem rasponu, od 5.1 do 5.6 l/100 km.

U pogledu tehnologije ne treba očekivati kompromise. Škoda će ponuditi sve kao što to nudi Volkswagen na Polu. Vozača paze brojni sustavi asistencije, dok u kabini standard čini 6.8-inčni zaslon. Opcijski se nudi veći 9.2-inčni zaslon, kao i digitalni kokpit od 10.25 inča.

Kad auto raste toliko u dužinu i 48 mm u širinu jasno je da će ponuda prostora biti osjetno bolja. Osim više komfora vlasnik može računati i na 50 litara veći prtljažnik, kao i na brojna Simply Clever rješenja.

Sve u svemu, Škoda Fabia je u novom izdanju u potpunosti ispunila očekivanja, a jedino pitanje je hoće li i reakcija tržišta biti odgovarajuća.

Kopirati
Drag cursor here to close