Najbolje iz RAV4 serije

Predstavljen novi Toyota RAV4 Plug-in Hybrid

S punom sistemskom izlaznom snagom od 306 DIN KS/225 kW, ovaj model ima potencijal da ubrza do 100 km/h iz mjesta za samo 6.2 sekunde
AutoMoto / Flash | 21. 11. 2019. u 20:45 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Važno novo poglavlje otvara se u povijesti Toyote RAV4, prvog u svijetu rekreativnog SUV-a, svjetskom premijerom novog RAV4 Plug-in Hybrid na Sajmu automobila u Los Angelesu.

Ova prva plug-in hibridna električna verzija RAV4 kruna je više od 20 godina predvodništva kompanije Toyota u tehnologiji proizvodnje hibridnih pogonskih sklopova, a korisnicima nudi vozilo koje teži da bude još snažnije i efikasnije od bilo kog drugog vozila u svojoj klasi, u pogledu emisije plinova i potrošnje goriva.

Novi RAV4 Plug-in Hybrid predstavlja sami vrhunac ponude pete generacije RAV4, modela koji je još jednom potvrdio svoj status, kao jedno od najpopularnijih SUV vozila u Europi, sa 120,000 prodatih vozila otkad je lansiran na tržište ranije ove godine, uključujući više od 105,000 hibrida.

Pozicija modela RAV4 Plug-in Hybrid kao najboljeg iz RAV4 serije i predvodnika aktualne serije hibridnih električnih vozila kompanije Toyota bazira se na kombinaciji velike snage i performansi, izuzetne efikasnosti, dinamičkoj izvrsnosti TNGA GA-K platforme i mogućnosti upravljanja na putu i van njega, zahvaljujući standardnom AWD-i inteligentnom sistemu električnog pogona na sva četiri točka.

Foto: PR / Predstavljen novi Toyota RAV4 Plug-in Hybrid

Iskustvom razvijanja dvije generacije Prius Plug-in Hybrid modela, Toyota je ohrabrena da proizvede novi, impresivan pogonski sklop za RAV4. S punom sistemskom izlaznom snagom od 306 DIN KS/225 kW, ovaj model ima potencijal da ubrza do 100 km/h iz mjesta za samo 6.2 sekunde, tako pobjeđujući svu konkurenciju na konvencionalni pogon.

Pored toga, teži da zadovolji ekonomičnost emisija CO2 i potrošnje goriva na najbolji način u svojoj klasi: podaci o WLTP-standardu prije homologacije, ukazuju na emisiju CO2 manju od 30 g/km.

Toyota je ulagala u napredak u performansama koje električna energija može da omogući, u cilju postizanja značajnog povećanja izlazne snage, u poređenju sa standardnim RAV4 Hybrid. Razvijena je nova litij-ionska baterija velikog kapaciteta i dodati je podizač napona jedinici za kontrolu snage hibridnog sustava. 2.5-litarski Hybrid Dynamic Force benzinski motor je ista jedinica kao i kod regularnog RAV4 Hybrid-a, s maksimalnom snagom od 170 DIN KS/125 kW.

Rezultat nije samo efikasno ubrzanje iz mjesta. RAV4 Plug-in Hybrid će također imati mogućnost prelaska većeg broja kilometara u čistom EV modu električnog automobila, uz nula potrošnje goriva i emisije plinova. Očekivani broj pređenih kilometara (WLTP standard) prelazi 60, što je više od drugih konkurentnih plug-in SUV hibrida, a uz to i više od 50 pređenih kilometara dnevno, što je europski prosjek u vožnji do posla i nazad.

Novi RAV4 Plug-in Hybrid bit će službeno predstavljen u drugoj polovini 2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close