De Tomaso P72 GT

Predstavljen najljepši retro superautomobil

Nazvan je P72 GT, a retro dizajnom podsjeća na legendarne prototipove superautomobila iz 1960-ih godina
AutoMoto / Flash | 12. 07. 2019. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća postojao je superautomobil koji se držao uz bok velikima Lamborghiniju i Ferrariju, a to je bio De Tomaso Pantera.

Mala talijanska tvrtka stvorila je prekrasan superautomobil koji je pružao zavidne performanse pa je bio opasna konkurencija poznatijim superautima, ali nakon prestanka proizvodnje tvrtka je bankrotirala.

Kroz posljednjih 30 godina De Tomaso se nekoliko puta pokušao 'oživjeti', ali je tek prije nekoliko mjeseci u tome i uspio.

Sada, povodom 60. godišnjice od predstavljanja prvog automobila, talijanska tvrtka je konačno predstavila novi auto i slobodno možemo reći da je to remek-djelo. Nazvan je P72 GT, a retro dizajnom podsjeća na legendarne prototipove superautomobila iz 1960-ih godina.

Prema izvješću proizvođača, ovaj model je posvećen i specifičnom automobilu iz toga razdoblja, a to je De Tomaso Prova P70, koji je nastao suradnjom velikih Carrolla Shelbyja i Alejandra De Tomasa.

No ovaj novitet neće biti namijenjen utrkama, nego čistom uživanju u vožnji.

'Stvorili smo vremenski stroj modernoga doba, koji odaje počast velikome dijelu povijesti automobilizma. Kada posve otkrijemo specifikacije, entuzijasti će shvatiti kako P72 GT nosi šest temeljnih stupova De Tomasa, a to su: baština, strast, utrke, europski dizajn i svjetske performanse u ekstremnoj vrijednost', izjavio je direktor talijanske tvrtke.

Dizajnirao ga je Jowyn Wong, odnosno isti dizajner koji je stvorio mnoge McLarene i brutalni Apollo IE. Vanjski dizajn dijeli mnogo sa starim superautomobilima, ali je prilagođen kako bi imao moderne detalje i aerodinamiku, prenosi Auto Start.

Osim prekrasnoga vanjskog dizajna, raskoš se otkriva u unutrašnjosti gdje su kvalitetna koža, dijelovi izrađeni iz brušenoga bakra, ali i svi analogni pokazivači informacija.

Detalji o pogonskome sklopu još uvijek nisu poznati, ali je tu jedan detalj koji odmah izdvaja De Tomaso od drugih superautomobila, a to je ručni mjenjač.

Osim toga, P72 GT ima karbonski monokok koji dodatno olakšava cijeli automobil i, naravno, podiže mu cijenu, a ona je predviđena na 750 tisuća eura (5,5 milijuna kuna). Bit će proizvedena samo 72 primjerka pa je svim potencijalnim kupcima bolje da se čim prije predbilježe.

Kopirati
Drag cursor here to close