Prvi potpuno električni Porsche Taycan

Elektroautomobil za tajkune

Taycan Turbo razvija do 680ks i dolazi do 100km/h za 3,2sec uz domet od 450km, dok Turbo S razvija do 761ks i lansira putnike do 100km/h za 2,8sec
AutoMoto / Flash | 04. 09. 2019. u 16:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porsche je današnjom prezentacijom najavio "početak nove ere". Proizvod kojim su, nakon 70 godina, promijenili pristup izradi automobila i zakoračili u novo doba je već dugo najavljivani i u automobilističkim krugovima s velikim nestrpljenjem očekivani prvi 100% električni Porsche – Taycan.

Taycan je sportska limuzina s četverim vratima kojoj je cilj ponuditi poznati duh Porschea i prenijeti "dušu" ovih legendarnih automobila u doba elektrifikacije pogona. Novi model na tržištu će biti dostupan u dvije inačice, Taycan Turbo S i Taycan Turbo. Obje se nalaze u samom vrhu ponude ovog proizvođača kad je riječ o snazi i performansama, dok će nešto slabiji (i, dakako, jeftiniji) modeli biti dostupni do kraja sljedeće godine.

Sami vrh ponude, Taycan Turbo S (da, znamo, i nama "turbo" na električnom automobilu zvuči neobično), razvijat će najvišu snagu od 560 kW ili 761 KS, trošit će u prosjeku 26,9 kW/km, ubrzavat će do 100 km/h za 2,8, te do 200 km/h za manje od 10 sekundi. S jednim punjenjem baterija Turbo S moći će prijeći 412 kilometara (po WLTP standardu).

Taycan Turbo imat će motore koji će razvijati snagu do 500 kw ili 680 KS, a ubrzanje od 0 do 100 km/h bit će mu 3,2 sekunde. Domet s jednim punjenjem bit će mu 450 km (WLTP). Oba modela imat će najvišu brzinu od 260 km/h.

Novi Taycani elektrificirani su sustavom od 800 V, te omogućavaju ultra brzo punjenje – za samo 5 minuta moguće je dodati oko 100 kilometara dosega. Od 5 do 80% napunjenosti baterije moći će se doći za 22,5 minuta ako se koristi punjač najviše snage 270 kW. Baterije inače imaju kapacitet od 93,4 kWh.

Za pogon su zaslužna dva elektromotora s trajnim magnetima, svaki na po jednoj osovini. Snaga se iz njih na kotače prenosi kroz mjenjačku kutiju s dvije brzine, prvom za maksimalno ubrzanje i drugom za vožnju velikom brzinom.

Kokpit Taycana potpuno je prilagođen vozaču, uključuje veliki 10,9-inčni infotainment zaslon, te dizajn većinom sastavljen od staklenih panela. Računalom vozila može se upravljati i glasovnim naredbama. Po prvi puta u povijesti Porschea jedan će model dobiti i unutrašnjost u potpunosti izrađenu vez prirodne kože.

Prednji prtljažnik ima kapacitet od 81, a stražnji od 366 litara. Baterije su smještene u podnicu vozila na način da ne smetaju za smještaj niti putnika niti prtljage, dok je vozačev položaj u vožnji najsličniji onome u legendarnom Porscheu 911, prenosi Bug.hr.

Taycan Turbo i Taycan Turbo S već su danas dostupni za prednarudžbe. Početne cijene su im oko 153, odnosno 187 tisuća dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close