Prvi susret: Opel Grandland X

Nijemac u francuskom krevetu

Mjesto pod suncem pronašao je i novi model Opela - Grandland X. Veći od Mokke i Crosslanda, puca na ljude kojima je potreban solidan obiteljski automobil C segmenta, ali po najnovijim SUV načelima. To znači – i susjedi bi mogli zinuti kad ga nabavite
AutoMoto / Flash | 19. 03. 2018. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opel Grandland X stigao je i u domaće prodajne salone. U pitanju je SUV takozvanog C segmenta, što znači da se može nositi s ozbiljnim obiteljskim potrebama, baš poput (polu)brata mu, Peugeota 3008.

Zapravo, ne treba se lagati, novi Opelov model nastao je na bazi francuskog modela, sve u skladu s preuzimanjem Opela od strane francuskog PSA, a kako je 3008 zbilja vruća i tražena roba, onda nema razloga da niti Opel s Grandlandom ne požanje sličan rezultat. Tim prije jer nudi opelovski očekivanu manju dozu ekstravagancije i dizajnerske razigranosti od Peugeota, ali to nadoknađuje nešto većom dozom njemačke filozofije reda, rada i discipline.

Foto: Bljesak.info / Opel Grandland X

Gledajući samo Opelovu ponudu SUV-ova, a ona je trenutno jako bogata, jer Opel stalno štanca novitete, Grandland X je veći auto i od Mokke i od Crosslanda, iako im je dizajnom dosta sličan. Zapravo, četvrt metra dužine u korist Grandlanda X se osjeti u vožnji, ali i u ukupnom dizajnerskom nastupu, jer Grandland zbilja koketira sa opasnim likovima u SUV segmentu. Iako je, rekli smo, nastao na Peugeotovoj osnovi, Grandland i izvana, a pogotovo iznutra jako miriše na Opel, pa ćete tako instrumentnu ploču odmah povezati s već viđenim na Insigniji, gdje nema traga pežoovskim rješenjima.

Jednostavno, više je reda na prvu i manje potrebe da se automobil uči prije pokretanja, pa makar pregledavanjem čega sve tu ima. A i u Grandlandu ima svega – sva danas zamisliva oprema može se konfigurirati i kod ovog modela, a za sada smo sigurni da će na našem tržištu biti najzanimljiviji model s dizelašem od 120 KS, poznatim, opet, iz Peugeota. Iako su najavljeni uskoro i jači motori, ovaj je sasvim dostatan za sve što vam treba.

Foto: Bljesak.info / Opel Grandland X

Štedljiv, a opet potentan, ovaj motor je svakako jedan od najpreporučljivijih dizela u svojoj klasi i sigurno je da će, s obzirom na pozicioniranje Grandlanda kao obiteljskog automobila, ispunjavati sve prohtjeve korisnika. Tim više jer prtljažnik broji čak 514 litara! Iako Grandland ima i ono X u nazivu, to ipak  ne znači da ima pogon na sva četiri kotača. Kao i kod Peugeota 3008, snaga se prenosi na prednje točkove, u skladu s činjenicom da veoma mali broj kupaca u ovom pomalo šminkerskom segmentu zanima vožnja po blatu i gudurama.

U najjačoj opremi Innovation, Grandland već kuca i na vrata premium klase, oslonjen na 18'' kotače, s paketom dodatnih dizajnerskih detalja i letvica, svom silom sigurnosne opreme i automatskom dvozonskom klimom, dvobojnom karoserijom, kožnim upravljačem i automatskim mjenjačem, na cestu vas izađe 54.336 KM, s aktualnim popustom. Ponavljamo, to je model u najboljoj opremi i s najpodatnijim motorom. Ako želite proći povoljnije, niže razine opreme su Enjoy (17'' naplaci) i Selection (16'' naplaci), no i dalje su razmjerno dobro opremljene za svakodnevnicu – i samim tim ništa manje preporučljive. Tim više jer tada možete proći osjetno jeftinije.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close