Trajno samo ako je bajno

Novi pravilnik za oldtimere u BiH

- Ako do 30. lipnja 2020. godine vlasnik vozila ne dostavi tijelu nadležnom za registraciju važeću identifikacijsku ispravu, za to vozilo prestaje primjena odredbi ovog pravilnika, čime vozilo prestaje biti tretirano kao oldtimer vozilo.
AutoMoto / Flash | 07. 04. 2019. u 20:20 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo prometa i veza BiH donijelo je pravilnik o postupku i načinu registracije oldtimer vozila, kojim se uređuje postupak vrednovanja i klasifikacije vozila, izdavanja identifikacijske isprave, vođenja jedinstvenog registra, registracije i način vođenja evidencija o registriranim oldtimer vozilima, piše Večernji list BiH.

Poslove vrednovanja i klasifikacije oldtimer vozila u skladu s ovim pravilnikom može provoditi ovlaštena organizacija “Authority National FIVA” - organizacija sa sjedištem u Bosni i Hercegovini koju je ovlastila međunarodna organizacija FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens).

"Vrednovanje i klasifikacija vozila provodi se prema starosti, tehničkim značajkama i stanju očuvanosti oldtimer vozila. Ministarstvo prometa i veza na svojoj službenoj internetskoj stranici objavljuje i ažurira popis ovlaštenih organizacija i stručnih osoba ovlaštenih za vrednovanje i klasifikaciju oldtimer vozila, a nadzor nad radom ovlaštenih organizacija provodi tijelo nadležno za unutarnje poslove", rekli su za Večernji list u Ministarstvu prometa i veza BiH.

Identifikacijska isprava za oldtimer vozilo, prema novom pravilniku, izdaje se s rokom važenja od deset godina, a važenje prestaje istekom roka važenja ili promjenom vlasnika. Za oldtimer vozilo registrirano do 20. veljače 2019. godine, nadležno tijelo koje je izvršilo registraciju istog će, po službenoj dužnosti, zatražiti od vlasnika vozila da dostavi identifikacijsku ispravu, sukladno ovom pravilniku.

"Ako do 30. lipnja 2020. godine vlasnik vozila ne dostavi tijelu nadležnom za registraciju važeću identifikacijsku ispravu, za to vozilo prestaje primjena odredbi ovog pravilnika, čime vozilo prestaje biti tretirano kao oldtimer vozilo. Novi pravilnik znači i provođenje revizije svih vozila koja pripadaju ovoj kategoriji, što znači kako ćemo u roku od nekoliko mjeseci imati više reda na ovome području nego je to do sada bio slučaj", zaključili su sugovornici mostarskog lista iz Ministarstva prometa i veza Bosne i Hercegovine.

Ovo je već drugi pravilnik koji donosi ovo Ministarstvo u ovom razdoblju. Nedavno je usvojen pravilnik o vozačkim dozvolama s kojim su unesene brojne promjene, a sada se uređuje i status oldtimer automobila.

Kopirati
Drag cursor here to close