Novitet u kompaktnoj klasi

Novi Kia Ceed stigao u BiH

Nova generacija uspješnog korejskog automobila pomjera granice  - već i na njemačkim testovima pobjeđuje razvikanu europsku konkurenciju
AutoMoto / Flash | 14. 03. 2019. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U trinaestoj godini postojanja imena Ceed (u međuvremenu izbrisan nekadašnji apostrof iza slova C) ovaj korejski proizvođač na naše tržište odlučio je plasirati treću generaciju popularnog modela.  Ako je druga generacija pomjerila Ceed i u dužinu i širinu i visinu, nova generacija pomjera ime Ceed u čvrstinu i solidnost izrade, koja je nekoć bila rezervirana samo za premium modele.

Foto: Bljesak.info / Potpuno novi Kia Ceed
Foto: Bljesak.info / Potpuno novi Kia Ceed
Foto: Bljesak.info / Potpuno novi Kia Ceed

Dizajner je opet Peter Schreyer (isti onaj koji je dizajnirao u svoje vrijeme prvi Audi A3 i Golfa IV) i jasno je kao dan da je Kia opet odlučila približiti svoj udarni model najboljima u klasi, pa ih čak i prestići u mnogočemu.

Foto: Bljesak.info / Potpuno novi Kia Ceed
Foto: Bljesak.info / Potpuno novi Kia Ceed

Kao i ranije, Ceed je europsko dijete, ne samo da je dizajner Nijemac, nego se i Ceed proizvodi u EU, točnije u slovačkoj Žilini. Na tržište stiže u dvije karoserijske varijante – kao klasični petovratni hatchback i kao petovratni karavan (SW). Širi je i niži od prethodnika, što je novi trend, jer kompakti više nemaju potrebu naganjati se monovolumenskim karakteristikama, što sada doprinosi dinamici čitavog automobila. Iako joj se nekako najbližim konkurentom, i po pristupu i po dizajnu, čini novi Ford Focus, zanimljivo je napomenuti da je u nedavnim usporednim testovima njemačkog Auto Bilda nova Kia Ceed pomela čitavu europsku konkurenciju i zauzela prvo mjesto ispred Focusa, Astre, Golfa, Meganea i 308-ice, uključujući još i Hondu Civic! Njemački novinari posebno su hvalili odlično podešen ovjes i dinamiku vožnje novog Ceeda, a udobnost i potrošnja (posebno se odnosi na novi 1,6 dizelski motor) su posebna priča.

Prvi susret sa Ceedom potvrdio nam je da je auto zbilja pomno realiziran i svaki detalj je na svom mjestu, te se odmah vidi izvanserijska ugođenost automobila. Što se motorizacije tiče, na našem tržištu se, baš kao i u čitavoj Europi, nude benzinci od 100, 120 i 140 konjskih snaga, a dizelaš smo već upoznali u nedavnom testu Sportagea – nudi 115 ili 136 „konja“. Svi motori zadovoljavaju najnovije ekološke standarde, a najjače verija benzinca i dizela stižu i sa veoma dobrim, čak odličnim automatskim mjenjačem sa duplim kvačilom.

Foto: Bljesak.info / Potpuno novi Kia Ceed

Unutrašnjost je jako dobro ergonomski urađena, kvaliteta izrade je na još jednom nivou iznad dosadašnje. ‘Plutajući’ infozabavni sustav je na raspolaganju s 5- ili 7-inčnim ekranom na dodir, ili čak 8-inčnim u slučaju da je opremljen s navigacijskim sustavom, a kupci pritom mogu odabrati JBL premium ozvučenja s Clari-Fi tehnologijom obnavljanja kompresiranih glazbenih  datoteka. Ceed je standardno opremljen Bluetooth tehnologijom, automatskim zasjenjivanjem farova i otključavanjem bez ključa.

Foto: Bljesak.info / Potpuno novi Kia Ceed
Foto: Bljesak.info / Potpuno novi Kia Ceed
Foto: Bljesak.info / Potpuno novi Kia Ceed
Foto: Bljesak.info / Potpuno novi Kia Ceed

Uz doplatu je moguće dobiti i grijanje vjetrobranskog stakla – s gotovo nevidljivim žicama, koje blago griju staklo – što omogućava ugodniju vožnju u hladnim danima. Kia ovu tehnologiju, koja pritiskom na tipku odmrzava led i odmagljuje vjetrobransko staklo, predstavlja prvi put. Kupcima su također na raspolaganju i bežično punjenje mobilnih uređaja, grijanje svih sjedala i hlađenje prednjih.

Novi Ceed već u osnovnoj opremi nudi novo dizajnirana LED dnevna svjetla u obliku kocki leda. Ta svjetla – kod cee'da su prije bila raspoloživa samo kod GT i GT-Line izvedbi i ugrađena u prednji branik – sada su postala dio standardne opreme kod svih izvedbi Ceeda. Opcijski su na raspolaganju i potpuna LED svjetla.

Najjeftinija verzija novog Ceeda košta na našem tržištu 25.900 KM (Active oprema, motor benzinski sa 100 KS). Više informacija o svim verzijama motora i opreme, kao i cijenama i akcijama pronađite na www.kia.ba, a mi ćemo više dojmova prenijeti kada dobijemo novi Ceed na test.

Kopirati
Drag cursor here to close