MUP RS

Nabavljeni uređaji za otkrivanje droge u organizmu kod vozača

Uređaji za detekciju droge i psihoaktivnih lijekova nabavljeni su u okviru sredstava koja uplaćuju društva za osiguranje i filijale društava za osiguranje iz Federacije BiH
AutoMoto / Flash | 18. 01. 2020. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Agencije za sigurnost prometa Republike Srpske uručili su Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) Srpske 10 najsuvremenijih uređaja za detekciju droge i psihoaktivnih lijekova u organizmu vozača i drugih sudionika u prometu.

Riječ je o suvremenim prenosivim uređajima koji putem uzorka pljuvačke omogućavaju trenutno utvrđivanje prisustva droge ili psihoaktivnih lijekova u organizmu vozača.

Direktor Agencije za sigurnost prometa Srpske Novica Krunić istaknuo je da vožnja pod utjecajem droge i psihoaktivnih lijekova, posebno u kombinaciji sa alkoholom, povećava rizik od nastajanja prometnih nezgoda, priopćeno je iz Ministarstva prometa i veza Srpske.

On je naveo da je Europsko vijeće za sigurnost prometa još 2017. godine objavilo dokument pod nazivom 'Prevencija vožnje pod utjecajem droge u Europi' u kojem su date jasne preporuke za smanjenje procenta vozača pod utjecajem droge u zemljama članicama, te da je na tragu tih preporuka, analiza i prepoznatih problema Agencija za sigurnost prometa Srpske nabavila ove uređaje.

Kako je naglasio, Srpska se na ovaj način izdvojila kao prva zemlja u regiji koja je osigurala preduvjete za praćenje indikatora koji se odnose na ovaj problem, a koji su definirani Metodologijom za mjerenje i praćenje indikatora sigurnosti prometa na putevima Republike Srpske, navodi princip news.

Krunić je podsjetio da je Agencija za sigurnost prometa Srpske ranije MUP-u Srpske donirala 44 uređaja za detekciju alkohola u organizmu, čime su stvoreni preduvjeti za sveobuhvatnu i jednostavnu kontrolu najrizičnije grupe sudionika u prometu.

Uređaji za detekciju droge i psihoaktivnih lijekova nabavljeni su u okviru sredstava koja uplaćuju društva za osiguranje i filijale društava za osiguranje iz Federacije BiH kao dio preventive za realizaciju projekata unapređenja sigurnosti prometa.

Kopirati
Drag cursor here to close