E-romobili ne postoje u Zakonu!

'Neidentificirani koturajući objekt' na ulicama Mostara: Kuda e-romobili smiju voziti

U zakonu o sigurnosti u prometu na cestama BiH ne postoji definicija električnog romobila, niti je pojašnjeno kako se ova kategorija vozila uklapa u odvijanje prometa.
AutoMoto / Flash | 09. 07. 2020. u 09:52 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Maleni, lagani praktični i brzi, električni romobili postali su sve češći na ulicama u Mostaru.

''Električni romobil je super stvar, koristim ga svaki dan i dosta mi pomaže u obavljanju svakodnevnih radnih zadataka. Budući da obavljajući poslovne zadatke ulazim u dosta institucija, puno mi je lakše po ovoj mostarskoj vrućini obaviti te zadatke s romobilom'', rekao nam je Vedran, korisnik električnog romobila.

Postoje u prometu, ali ne i u Zakonu

No unatoč svojoj praktičnosti e-romobili su opasni, voze se i po prometnici i po nogostupu, a brzina koju romobil može doseći,a koja se kreće od 20 do 40 km/h (neki čak mogu doseći i brzinu od 70 km/h), električni romobili su iznimno brzi i zbog toga predstavljaju opasnost i za pješake, bicikliste i same vozače romobila.

No kuda se e-romobili  mogu voziti?

Zakon o sigurnosti u prometu na cestama FBiH, ne prepoznaje električni romobil kao prijevozno sredstvo, pojasnili su nam iz MUP-a HNŽ-a.

''Članak 106. stavak tri kaže da se romobilima zabranjuje kretanje po kolovozu i biciklističkoj stazi, te samo u tom slučaju policija može napisati kaznu od 30 KM. S obzirom da električni romobili nisu uvršteni u neku od kategorija, zaštitna oprema im nije potrebna'', rekao je za Bljesak.info Ljudevit Marić glasnogovornik MUP-a HNŽ-a, pojašnjavajući da vozači e-romobila ne čine prekršaj ako se voze po nogostupu.

Iz policije su nam pojasnili da se ''sudar'' koji bi izazvao električni romobil pravno nikako ne može tretirati jer ne postoje u zakonu, ali kada bi udario pješaka, koji bi pri tome bio ozlijeđen, odgovorni bi bio kažnjen zbog nanošenja tjelesnih ozljeda.

Treba biti oprezan

''Pješak, koji se kreće po nogostupu, nije vezan za vozilo, niti se nalazi u vozilu, stoga ne možemo reći ni da električni romobil pripada na nogostup, a zakonom ne bi smjeli ni na prometnicu. Električni romobili su nešto novo na našim cestama, pa je jako teško govoriti o ovoj temi jer su u zakonu još nesvrstani'', rečeno nam je iz autoškole Start.

No bili u zakonu ili ne, vozači su svjesni da treba biti izrazito oprezan.

Foto: Bljesak.info / E-romobili ne postoje u Zakonu!

''Za sada ne postoje nikakvi propisi glede vožnje, ali vjerujem da ćemo i mi morati platiti kakav takav namet. Električni romobil ima dva moda, sporiji i brži. Ukoliko, vidim da je gužva ispred mene uvijek vozim na sporijem modu i na taj način vodim računa o prolaznicima, a naročito o djeci. Ukoliko imam dobru vidljivost, upalim brži mod. Električni romobil može dosegnuti brzinu od 25 kilometara na sat'', rekao nam je Vedran, pojašnjavajući da se uglavnom kreće  po pješačkim stazama, a po nekad ukoliko vidi da nema prometa uključi se i u prometnu traku.

Električni romobil je vrlo praktičan, dodaje nam Vedran, ne zauzima dosta prostora i nakon punjenja može preći oko 30 kilometara, a puni se otprilike 4 sata.

Foto: Bljesak.info / E-romobili ne postoje u Zakonu!

Praktičnost romobila nije upitna, no sigurnost bi morala biti na prvom mjestu. Za sada, kako nam je rečeno iz MUP-a HNŽ-a nije bilo problema i nezgoda u kojima su sudjelovali e-romobili, no dodaju promjene zakona su potrebne što prije.

''Drago mi je vidjeti da sve veći broj naših sugrađana koriste električne romobile i nadam se da će nas u budućnosti biti sve više'', poručio je Vedran.

Kopirati
Drag cursor here to close