A Klasu zabili u crveno!

VIDEO | Mercedes predstavio najjače kompakte u povijesti

Moćno 'hothatch oružje iz Mercedes-AMG-a iz četiriju cilindara razvija 387 konjskih snaga, odnosno 421 u jačoj varijanti S, čime su A 45 i CLA 45 postali najjači kompaktni automobili u povijesti
AutoMoto / Flash | 04. 07. 2019. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Mercedes prošle godine predstavio novu generaciju A-klase, svi fanovi željno su iščekivali ovaj trenutak.

Dolazak najjače verzije. Sportska, ali nedovoljno snažna inačica A 35/CLA 35 nije ih zadovoljila, željeli su najjače oružje u kompaktnoj klasi automobila. I evo ga, ono je napokon tu.

Mercedes-AMG danas je pokazao službene fotografije i sve tehničke podatke o novim modelima iz obitelji AMG. To su, naravno A 45 i CLA 45, 'hardcore' varijante A-klase, odnosno CLA-klase Mercedesovih automobila.

Novim kompaktnim sportskim modelima marka Mercedes-AMG još jednom demonstrira visoku kompetentnost u razvoju: 'Potpuno smo redizajnirali modele '45' – od motora i mjenjača do šasije, od savršeno konstruiranoga pogonskog sklopa do strukture karoserije i, naravno, dizajn – a sve s jednim ciljem: podizanjem dinamike vozila i sportskog iskustva vožnje do dosad nezamislive razine u kompaktnoj klasi, prenosi Auto Start. Prezentacijom ovoga, našeg najsnažnijeg i najdinamičnijega kompaktnog sportskog automobila, ojačavamo značaj ovoga segmenta u našoj strategiji rasta', kaže Tobias Moers, predsjednik Upravnog odbora tvrtke Mercedes-AMG GmbH.

Ono što nas sve najviše zanima je motor koji se krije u ovim automobilima. Oba modela dijele 2,0-litreni turbobenzinac s četirima cilindrima i dvjema varijantama snage. U 'običnoj' verziji ovaj motor razvija 387 KS, a u snažnijoj čak 421 KS, čime je za 21 KS premašen rekord najsnažnijega kompaktnog automobila. To je do danas bio Audi RS3, no sada Mercedes preuzima glavnu riječ.

U objema verzijama motor je sparen s novim mjenjačem AMG Speedshift DCT-8G s osam brzina i već poznatim pogonom na sve kotače 4MATIC+.

On je aktivan i potpuno pormjenjiv, ovisno o načinu i modu vožnje. Tu je naravno i Drift mode, koji zahvaljujući novomu stražnjem diferencijalu s dvjema višeslojnim spojkama omogućava spektakluarna proklizavanja.

Što se izgleda tiče, novi AMG-i opremljeni su sportskim i agresivnim branicima i pragovima, stražnjim difuzorom i četverim ispušnim cijevima, a u slučaju modela A 45 i – stražnjim spojlerom. Oba modela imaju 18 ili 19-inčne aluminijske kotače od lake legure te snažne, 360-milimetarske disk-kočnice (u modelu 'S').

U unutrašnjosti su jednake funkcije i tehnologija kao i u standardnim modelima. Tu su sustav MBUX i dva velika zaslona te specifični prikazi i meniji karakteristični za sportske modele AMG, a u interijer su ugrađena prava sportska sjedala, sportski upravljač i puno žuto-crvenih detalja i grafika. Sportski dojam je zaista na maksimumu.

Foto: Mercedes-Benz  / Mercedes-AMG A45 i CLA 45

Performanse su sljedeće:

Mercedes-AMG A 45 4MATIC+ od 0 – 100 km/h u 4,0 sekundi – 387 KS/480 Nm – 250 km/h

Mercedes-AMG A 45 S 4MATIC+ od 0 – 100 km/h u 3,9 sekundi – 421 KS/500 Nm – 270 km/h

Mercedes-AMG CLA 45 4MATIC+ od 0 – 100 km/h u 4,1 sekundu – 387 KS/480 Nm – 250 km/h

Mercedes-AMG CLA 45 S 4MATIC+ od 0 – 100 km/h u 4,0 sekundi – 421 KS/500 Nm – 270 km/h

Kopirati
Drag cursor here to close