Dosta je bilo!

Mercedes-AMG GT dobio opasan V8

Black Series je od 2006. godine sinonim za beskompromisne automobile na kojim su komercijalizirane blagodati stečene u moto sportu.
AutoMoto / Flash | 16. 08. 2020. u 15:00 Bljesak.info
Made in Affalterbach. The new Mercedes-AMG GT Black Series

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mercedes je opet napravio odmak od konkurencije.

Ako su ikada postajale neke granice unutar Mercedes-AMG braka, one su sada pale. U svojoj 15. godini priča o Black Series bolidima se nastavlja, a inženjeri iz Affalterbacha donose novi dragulj nošen najmoćnijom izvedbom V8 motora u obitelji.

Black Series je od 2006. godine sinonim za beskompromisne automobile na kojim su komercijalizirane blagodati stečene u moto sportu. Ovi auti nisu samo za kolekcionare, oni su tu da se voze i sa svakim manevrom mame osmjeh na licu vozača. Naravno, zahvaljujući probranoj estetskoj nadogradnji, za ovim automobilom će uzdisati i statični promatrači, ali i svi koji mu se nađu na putu.

Foto: Mercedes-AMG / Mercedes-AMG GT dobio opasan V8

"Ponosan sam na tim koji je stvorio jedinstveni supersportski automobil koji sada predstavlja apsolutni vrhunac naše uspješne GT obitelji. Ne postoje bolje performanse, izgled i dinamika vožnje GT Black Series modela. Ovaj projekt bio je fantastični završetak mog posla u AMG-u, na kojem sam doista zahvalan", kaže Tobias Moers, predsjednik uprave tvrtke Mercedes-AMG GmbH.

Foto: Mercedes-AMG / Mercedes-AMG GT dobio opasan V8

Novi GT Black Series motor temelji se na AMG 4.0-litrenom V8 biturbo motoru s podmazivanjem sa suhim karterom, ali je zbog brojnih modifikacija dobio interni kod M178 LS2. Razvija 537 kW/730 KS pri 6.700o/min, uz maksimalni okretni moment od 800 Nm dostupan u rasponu od 2000 do 6000 o/min.

Foto: Mercedes-AMG / Mercedes-AMG GT dobio opasan V8

Oba turbo punjača s dvostrukim vijkom opremljena su ležajevima niskog trenja, kao i u top modelu s četvero vrata AMG GT Coupé. Dodatno, dobili su veći kompresorski kotač, što znači da oba mogu isporučiti do 1100 kg zraka na sat. Veći su i međuhladnjaci zraka, a ima i nekih konstrukcijskih poboljšanja.

Snaga se prenosi na stražnje kotače putem modificiranog sedam-stupanjskog AMG SPEEDSHIFT DCT 7G mjenjača s dvostrukom spojkom, prenosi Index.hr. Vezu između motora i mjenjača čini 'torque tube' napravljena od karbonskih vlakana te je s 13,9 kg približno 40 posto lakša u odnosu na težinski optimiziranu aluminijsku izvedbu u modelu AMG GT.

Foto: Mercedes-AMG / Mercedes-AMG GT dobio opasan V8

Radilo se i na aerodinamici, i to po uzoru na trkaće verzije. Tako su ugrađeni veći otvori za zrak, dok su u lukove kotača ugrađena srpasta krilca za optimizirano strujanje zraka u pogledu hlađenja kočnica, ali i povećanja potiska na osovinu. Prednji razdjelnik od karbonskih vlakana ima dvije ručno podesive postavke (Street i Race), čime se može prilagoditi različitim zahtjevima trkaće staze.

Direktno iz moto sporta je stigao i novi poklopac motora od karbonskih vlakana, s dva velika otvora za ispuh zraka napravljena s površinama od karbonskih vlakana. Stražnji kraj pak ima novi stražnji donji spojler s velikim difuzorom, ali i inovativni koncept stražnjeg spojlera s dva krila i podesivom zaklopkom.

Foto: Mercedes-AMG / Mercedes-AMG GT dobio opasan V8

Ako se pitate što V8 radi ovom bolidu, stvari su jasne, sve što poželite. Ubrzava do 100 km/h za 3,2 sekunde, a na 200 km/h je za manje od devet sekundi. Maksimalna brzina je 325 km/h.

Sve rečeno je fascinantno, a pritom je tek dio onoga što novi Black Series nosi. O obilju karbona, naprednoj elektronici i podesivom ovjesu nismo ni govorili. Ne zato što nije bitan, već zato što ga je AMG već i prije usavršio na najvišu moguću razinu.

Kopirati
Drag cursor here to close