Manikura i pedikura

Dacia malo dotjerala popularni Duster

Duster je doživio promjene eksterijera i unutrašnjosti, prije svega je tu nova Arizona narančasta boja te blago promijenjena prednja svjetla s novim LED dnevnim svjetlima u obliku slova Y
AutoMoto / Flash | 22. 06. 2021. u 13:30 Bljesak.info
Novi Dacia DusterVideo koji otkriva autentični SUV

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rumunjski proizvođač automobila u vlasništvu Renaulta Dacia predstavio je obnovljeni model Duster.

Duster je doživio promjene eksterijera i unutrašnjosti, prije svega je tu nova Arizona narančasta boja te blago promijenjena prednja svjetla s novim LED dnevnim svjetlima u obliku slova Y koja su prvi put viđena u novom sedanu Logan te hatchbacku Sandero.

Duster je postao prvi Dacijin produkcijski model s prednjim LED pokazivačima smjera. Crossover iz B segmenta sada kao i Logan te Sandero koristi LED diode za kratka svjetla, kao i za osvjetljenje registarskih oznaka kako bi se smanjila potrošnja električne energije te Duster bio ekonomičniji.

Nove 16 i 17-inčne felge su testirane u zračnom tunelu te su aerodinamičnije od prethodnih, pa stoga verzija Dustera s pogonom na sva četiri točka emitira 5,8 grama CO2 manje. To je omogućeno i dizajniranjem novog stražnjeg spojlera. Promjene eksterijera zaokružuju kromirani detalji na prednjoj maski.

U unutrašnjosti je redizajnirana armaturna ploča kako bi se našlo mjesto za novi infotainment sistem, odnosno njegov 8-inčni ekran osjetljiv na dodir. Iako se radi o jeftinijem modelu, Duster nudi Android Auto i Apple CarPlay sustave uz uobičajenu navigaciju. Tu je čak i 4x4 monitor za verziju s pogonom na sva četiri točka koji prikazuje važne informacije.

Duster sada ima i nove naslone a glavu za više udobnosti, koji su veoma slični onima u Loganu i Sanderu, a koji su posuđeni od najnovije generacije Renaultovog modela Clio. Presvlake sjedišta su također u potpunosti promijenjene, a tu je i širi naslon za ruku koji se povlači nazad za 70 centimetara. Ispod njega je pretinac zapremine 1,1 litar, a tu su dva USB porta u slučaju skupljih verzija.

Najvažnija promjena je svakako 6-stupanjski automatski mjenjač s duplim kvačilom (EDC), koji je dostupan samo u kombinaciji s prednjim pogonom i benzinskim motorom od 150 KS. U slučaju 4x4 verzije, isti motor može slati snagu na obje osovine putem 6-stupanjski manualnog mjenjača. Isti mjenjač je uparen s TCe 90 i TCe 130 motorima. Kada je riječ o dizelu, dCi 115 je uparen sa 6-stupanjskim manualnim mjenjačem te je dostupan pogonom na prednje i sva četiri točka.

Foto: PR / Dacia malo dotjerala popularni Duster

O hibridnom pogonu zasad nema informacija, ali će se u ponudi naći Duster ECO-G 100 s 50-litarskim LPG rezervoarom na mjestu rezervnog točka. Zapremina prtljažnika ostaje ista kao i kod benzinca, domet je veći, a emisija CO2 manja za 9,5 posto.

Prodaja redizajniranog Dustera u Europi počinje u rujnu i to sa starim logotipom. Moderni logotip se neće koristiti do druge polovine sljedeće godine.

Duster više nije jedini Dacijin SUV jer električni Sprig dolazi na Stari kontinent već ove godine. Nešto kasnije se očekuje kompaktni Bigster, SUV koji će svoje mjesto naći iznad Dustera prije sredine ovog desetljeća.

Kopirati
Drag cursor here to close