Ima i pozitivne stvari

Korona nekima uštedjela tri dana života!

Slabiji promet znači i manje zagađenje. Tijekom lockdowna stupanj zagađenja je pao i do 90%.
AutoMoto / Flash | 21. 09. 2020. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proljetni lockdown obilježio je prvi val pandemije, što je mnogima promijenilo životne navike.

Ideja home office nikad nije bila aktualnija, a tijekom proljetnih mjeseci i sami smo mogli vidjeti koliko je pao cestovni promet. To je bilo posebno vidljivo u gradovima, i to u vremenima koja su inače bila poznata po katastrofalnim gužvama.

Vanarama je objavio studiju koja pokazuje koliko se sati uštedjelo u prometu u najprometnijim svjetskim gradovima.
Studija se bazira na podacima Inrixa i Tomtoma, a oni su pokazali kako je promet najviše pao u New Delhiju, gdje su vozači u razdoblju od ožujka do srpnja prosječno uštedjeli čak 79 sati. To vrijeme mogli su iskoristiti za nešto drugo, vjerojatno pametnije od sjedenja za volanom u nepreglednoj gužvi.

Idući na redu je Pariz gdje se uštedjelo 69 sati, dok je na trećem mjestu Sao Paulo sa 63 sati manje. Četvrti je London sa 62 sata, a peti Peking sa 61 satom uštede. U SAD-u su najviše profitirali građani New Yorka s 58 sati. U Los Angelesu je rezultat 42 sata.

Slabiji promet znači i manje zagađenje. Tijekom lockdowna stupanj zagađenja je pao i do 90%. Primjera radi, stupanj zagađenja od prometa je u travnju za London iznosio 8%, što je smanjenje od 76% u odnosu na godinu prije. Pariz je imao smanjenje od 89%, a New York nevjerojatnih 94%.

Neki gradovi su se gotovo vratili u normalu. Tu je predvodnik Pariz u kojem se od travnja do srpnja promet povećao za 28%. Je li to dobro ili loše, procijenite sami.

Kopirati
Drag cursor here to close