Lažu li nas?

Koliko zaista mogu preći e-automobili sa punom baterijom?

Testirani su slijedeći električni modeli: Nissan Leaf, Kia e-Niro, Audi e-tron, Jaguar I-Pace, Mercedes EQC i Tesla Model 3 u 'Long Range' verziji.
AutoMoto / Flash | 27. 01. 2020. u 19:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na testu se našlo šest popularnih električnih modela koji su voženi u identičnim uvjetima autocestom, kako bi se vidjelo koliko kilometara mogu preći sa punom baterijom i koliko se taj podatak razlikuje od tvornički deklariranog, prenosi B92.

Jedna od najvećih zamjerki protivnika automobila na struju je njihov relativno mali radijus kretanja. Dodatni problem je što ni takva, teorijska autonomija ne garantira da ćete do nje zaista 'dobaciti' u vožnji.

Zabunu unose i različiti podaci o autonomiji jednog istog modela, u zavisnosti od standarda koji je primenjen - WLTP u Europi ili EPA sa druge strane oceana. Na autonomiju električnih vozila u realnim uvjetima vožnje utiču brojni faktori, uključujući uvjete u prometu, konfiguraciju terena, stil vožnje, vanjsku temperaturu zraka, razne potrošače struje u vozilu i dr.

Britanski Carwow želio je provjeriti koliko se deklarirane autonomije pojedinih električnih modela razlikuju od onih u realnim uvjetima. Za testnu rutu odabrana je autocesta u Velikoj Britaniji, a testirani su slijedeći električni modeli: Nissan Leaf, Kia e-Niro, Audi e-tron, Jaguar I-Pace, Mercedes EQC i Tesla Model 3 u 'Long Range' verziji.

  / Mercedes EQC

Svih šest modela voženo je sa aktiviranim tempomatom, pri maksimlanoj dozvoljenoj brzini na autocesti koja iznosi 70 milja na sat (112 km/h), dok je klima-uređaj u svim vozilima bio podešen na istu temperaturu, kako bi uvjeti za sve automobile bili identični.

Test je pokazao da najlošiji odnos realne i tvornički deklarirane kilometraže sa punum baterijama ima Mercedes EQC koji je uspio preći 312 km ili 75% navedene autonomije. Na petoj poziciji po procentualnoj efikasnosti našao se Jaguar I-Pace sa 359 km, što iznosi 76% tvorničke kilometraže. Četvrto mjesto zauzeo je Tesla Model 3, koji je prešao 434 km ili 78% autonomije koji navodi proizvođač.

Video: Test drive

Treći po efikasnosti je Audi e-tron sa 331 km, odnosno 81% navedene kilometraže. Vicešampion testa je Nissan Leaf sa 334 km i 87%, dok je na prvom mjestu Kia e-Niro koji je uspio preći 410 km, što iznosi čak 90% deklarirane autonomije.

Kopirati
Drag cursor here to close