ID.3 i ID.4 stigli i u BiH

Prethodnici VW električne revolucije u zemlji s premalo punjača

Do sada smo ove automobile gledali samo napolju, kao i prilikom promocija kroz nedavno završeni EURO 2020, a od danas ID.3 i ID.4 su tu među nama.
AutoMoto / Flash | 14. 07. 2021. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volkswagen je danas u Sarajevu predstavio dva električna aduta i kroz kampanju CO2 neutralnosti pokazao koliko je u BiH još uvijek premalo svijesti o budućnosti.

Volkswagenov plan nazvan "Way to Zero" ostvaruje se zadnjih mjeseci kroz dva popularna električna modela – ID.3, s kojim je započela Volkswagenova električna efenziva – i ID.4, koji je ponudio električni auto u najpopularnijoj formi crossovera.

Do sada smo ove automobile gledali samo napolju, kao i prilikom promocija kroz nedavno završeni EURO 2020, a od danas ID.3 i ID.4 su tu među nama.

Foto: Bljesak.info / ID.3 i ID.4 stigli i u BiH

U potpunosti "zeleno" i elektrificirano predstavljanje zbilo se u Sarajevu, a novinari su na prezentaciju došli Trebevićkom žičarom i ponuđenim električnim biciklima. To se uklapa u Volkswagenov plan "Way to Zero", pri čemu nula naravno označava nultu emisiju CO2.

Nažalost, čak i tako veliki koncern poput VW-a dao je primijetiti kako je Bosna i Hercegovina na repu električnih zbivanja u autoindustriji. Čak i infrastruktura je na niskoj razini – u Bosni i Hercegovini postoji otprilike 90 punjača za električne automobile, a čak i kad toj brojci dodamo i neslužbene punjače, ona ne prelazi 150, a sve naspram čak 1100 benzinskih crpki.

Foto: Bljesak.info / ID.3 i ID.4 stigli i u BiH

Trenutno zanemariv broj javnih punjača najveća je prepreka razvoju tržišta električnih automobila, uz već odavno poznatu anemičnost države po pitanju regulacijskihi zakonskih normi i olakšica za električne, odnosno "zelene" automobile.

Foto: Bljesak.info / Broj punjača problem za električna vozila u BiH

A to je velika šteta, jer smo se uvjerili kako je Volkswagenova električna revolucija zapravo veoma konkretan okus budućnosti automobilske industrije.

Njihov model ID.3 je službeno i prvo pravo karbonski neutralno vozilo u BiH koje itekako ima smisla u svakodnevnoj uporabi, jer kako iz VW-a ističu, BH građanima čak 90 posto vremena automobil stoji parkiran. Stoga bi bilo lijepo i korisno da se krene razmišljati o tome kako tih 90 posto vremena iskoristiti za punjenje električnog automobila, koji onda pruža razinu mobilnosti koja premašuje potrebe prosječnog BH vozača.

Foto: Bljesak.info / ID.3 i ID.4 stigli i u BiH
Kopirati
Drag cursor here to close