Golf R

Predstavljen najbrži Golf u povijesti

Iznutra je raspored elemenata preuzet iz osme generacije Golfa, ali sve je uređeno u sportskom stilu
AutoMoto / Flash | 05. 11. 2020. u 07:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volkswagen je predstavio još jednu paprenu jurilicu pod oznakom 'R', naravno riječ je o modelu Golf R. Prošlo je otprilike godinu dana od debija osme generacije Volkswagen Golfa, čija se obitelj sljedećih mjeseci postupno proširivala različitim motorima i sportskim inačicama GTI (u dvije varijante: GTI i GTI Clubsport) i GTD, a uslijedio je i plug-in hibridni GTE od 245 KS, piše tPortal.

Novi Golf R osme generacije kompaktnog Golfa najbrža je i najsnažnija serijska verzija Volkswagenovog obiteljskog hatchbacka do sada. U prodajne salone u Njemačkoj će stići ovog mjeseca kao peti član značajno proširene linije performansi marke.

Foto: Volkswagen  / 

Poput svoje veće braće, modela Arteon R i Tiguan R, i vrhunski Golf R koristi benzinski 2.0 TSI turbomotor, a radi se o trenutno najsnažnijem motoru u seriji EA888. Dok je u prethodniku korištena jedinica treće generacije (evo3), sada se ispod najnovije top-verzije ispod poklopca motora nalazi četvrta generacija (evo4). S 320 KS razvija točno 20 KS više nego prije, s najveći okretni moment mu se povećao s 400 na 420 Nm, pri 2100 – 5350 okr./min. Novi Golf R koristi isključivo 7-brzinski DSG mjenjač. Kada je riječ o ubrzanju, novi Golf R treba iz mirovanja do 100 km/h samo 4,7 sekundi, dok mu je maksimalna brzina 250 km/h. No, onima kojima niti to nije dovoljno tu je i verzija s R-Performance paketom, koja Golf R lansira čak do 270 km/h. Motor novog Golfa R zadovoljava Euro 6d-ISC-FCM emisijski standard.

Video: The new Golf R

Novi Golf R dolazi s opsežno revidiranim i poboljšanim 4Motion pogonom na sve kotače, s R-Performance Torque Vectoring vektorom okretnog momenta. Kao i kod uobičajenog 4Motion pogona, višelamelna spojka na stražnjoj osovini raspoređuje snagu između prednje i stražnje osovine. U verziji vektora zakretnog momenta u Golfu R, također se varijabilno raspoređuje pogonska sila između lijevog i desnog stražnjeg kotača. U zavojima je do 100 posto snage usmjereno na kotač s vanjske strane zavoja, što olakšava skretanje smanjujući radijus zakrivljenosti i podupravljanja .

Pogon na sve kotače 4Motion novog Golfa R usko surađuje s ostalim elementima automobila, poput DCC-a (Dynamic Chassis Control) koji se nudi serijski, s XDS diferencijalom i progresivnim upravljanjem, a sve zahvaljujući Vehicle Dynamics Manageru. Na taj se način njegov rad može varirati odabirom različitih prisutnih načina vožnje: Comfort, Sport, Race i Individual, kojima se mogu dodati opcijski Special i Drift ako se odabere R-Performance paket. Sama staza je nadahnula kreatore novog Golfa R kada su odlučili ugraditi i mod 'Special' (Nürburgring-Mode).

Video: 2022 Golf R Global Reveal | VW Golf R

Zapravo, njegovim odabirom, svi parametri kompaktnog hatchbacka njemačkog proizvođača se posebno pripremaju kako bi se mogli suočiti s više od km staze koju zovu i 'Zeleni pakao': prianjanje, mjenjač, isporuka snage i okretnog momenta, upravljanje i drugo. Kao rezultat tijekom ispitivanja samog Volkswagena postignuto je 17 sekundi bolje vrijeme kruga u odnosu na prethodnu generaciju.

Još jednu veliku vijest među načinima vožnje predstavlja mod 'Drift'. Samo ime govori sve: odabirom ESC-a prebacuje se na Sport način rada, a Golf R postaje potpuno zabavan i 'paljenje' guma može započeti.

Nove kočnice prednje osovine s 18-colnim kočionim diskovima koriste se za usporavanje novog Golfa R, dok su one kod prethodne generacije bile nešto manjeg promjera; 17 cola. Diskovi rastu s 340 x 30 na 357 x 34 milimetara. Elektronički pojačivač kočnice (eBKV) ovisi o brzini: pri maloj brzini kočnica se nježno aktivira, pri velikoj brzini, spontano i žestoko.

Video: FIRST DRIVE: New VW Golf GTI Mk8 2020: In Detail, Interior, Full Driving Review (4K) | Top Gear

Vanjski dizajn novog Golfa R se također promijenio, sa širim stražnjim krilom i specifičnim standardnim 18-colnim aluminijskim naplatcima i 20 mm spuštenim ovjesom. Opcijski 19-colni naplatci dolaze samo uz verziju za stazu, uz polu-slick gume. Sprijeda odmah možete primijetiti veće usisnike zraka, LED svjetla sa sjajnom crnom završnom obradom i plavu svjetlosnu traku koja prolazi cijelom širinom tanke rešetke.

Straga se ističu redizajnirani odbojnik, difuzor u sjajnoj crnoj boji, četiri kromirane ispušne cijevi. Kao i kod ostalih modela iz obitelji 'R', možete odabrati ispuh Akrapovič, 7 kg lakši i s još izraženijim zvukom. Izbor boja karoserije je ograničen na tri: plavu Lapiz Blue Metallic, bijelu Pure White ili crnu Deep Black Perleffect .

Foto: Volkswagen  / 

Iznutra je raspored elemenata preuzet iz osme generacije Golfa, ali sve je uređeno u sportskom stilu: Digital Cockpit Pro ima namjensku grafiku nazvanu Sport, sjedala su sportska s integriranim naslonom za glavu, volan integrira gumb 'R' za odabir načina vožnje i polugice za ručno biranje stupnjeva prijenosa su veće. Popis opcija je kao i obično dugačak i precizan

U Njemačkoj će se rezervacije za novi Volkswagen Golf R otvoriti već 5. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close