Budućnost iz Južne Koreje

Kia EV6 donosi dug domet, električnu snagu s nultim emisijama i 800-voltno vrlo brzo punjenje

Puni se za 100 km dometa za manje od 4 minute, a ubrzava za 3,5 sekundi!
AutoMoto / Flash | 01. 04. 2021. u 12:20 Bljesak.info / Autoportal.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva električna Kia je nastala u skladu s Kijinom novom dizajnerskom filozofijom "Spajanje suprotnosti" koja predstavlja usmjerenje dizajna svih budućih električnih automobila koji karakteriziraju visokotehnološki detalji.

Pokreće ga isključivo električna energija, s mogućnošću izbora različitih dometa i pogona s nultim emisijama.

Novi EV6 je prvi model koji je Kia napravila na potpuno novoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP) te predstavlja prvi dio Kijinog prelaska u novu eru elektrifikacije pod novim sloganom marke, ‘Movement that inspires’.

Foto: PR / Električna Kia EV6

Također predstavlja početak srednjoročne i dugoročne strategije za baterijska električna vozila, plug-in hibridna (PHEV) i hibridna (HEV) vozila koja će do 2030. godine predstavljati 40 posto Kijine ukupne prodaje, s godišnjom prodajom od 1,6 milijuna ekološki prihvatljivijih vozila. Kao dio tog cilja Kia namjerava do 2030. godine povećati prodaju potpuno električnih modela na 880.000 vozila i tako postati globalno najveći prodavač ovakvih vozila.

Novi EV6 je prvi od ukupno 11 Kijinih novih električnih modela predviđenih do 2026. godine. Od toga će ih 7 će biti na E-GMP platformi, dok će četiri druga biti izrađena na temelju postojećih modela.. Što se izgleda tiče, u središtu dizajnerske filozofije je novi vizualni identitet koji pobuđuje pozitivnu snagu i prirodnu energiju, s kontrastnim kombinacijama oštrih stilističkih elemenata i kiparskih oblika.

Foto: PR / Električna Kia EV6

Karim Habib, viši potpredsjednik i voditelj Kijinog globalnog dizajnerskog centra, objasnio je: “EV6, kao Kijino prvo isključivo električno vozilo, primjer je čovjeku usmjerenog, progresivnog dizajna i elektrificirane snage. Čvrsto vjerujemo da je EV6 uvjerljiv i značajan model za novu EV eru. Kombinacijom suvremenih, visokotehnoloških pomagala s EV6 namjeravamo kreirati specifičan, utjecajan dizajn, ali i nuditi namjenski EV, koji će definirati našu budućnost.”

Pritom je GT izvedba modela EV6, dizajnirana kako bi pružala nešto drugačije u klasi crossovera, a donosi karakteran eksterijer s high-tech tehnologijom i izuzetnim performansama Kijinog električnog vozila.

Sprijeda je Kijina karakteristična ‘tigrova maska’ dobila modernu interpretaciju prilagođen digitalnom dobu. Dnevna svjetla, koja su dio ‘digitalne tigrove maske’, dobila su elegantan, moderan izgled i uključuju ‘sekvencijalni’ dinamični uzorak rasvjete. Ispod njega nisko postavljeni otvor za protok zraka vizualno širi prednji dio vozila i naglašava svoj high-tech izgled.

Foto: PR / Električna Kia EV6

Dizajn unutrašnjosti karakterističan za električne modele maksimalno koristi prednosti Kijine namjenske E-GMP platforme. Usprkos kompaktnim vanjskim dimenzijama, 2900 milimetara dug međuosovinski razmak u kabini pruža puno prostora kao što ga nude srednje veliki sportski terenci.

Jedan od elemenata koji najviše odudara je infotainment ekran. Jednostavan izgled širokog ekrana i armaturne ploče daju kabini osjećaj otvorenosti. Sjedala su pritom tanka, lagana i suvremena, presvučena modernim, vizualno zanimljivim i robusnim tkaninama napravljenim od prerađene plastike, što je ekvivalentno upotrebi 111 plastičnih boca za vodu.

Novi EV6 nudi inteligentan i prilagodljiv raspored u kabini i mnoštvo prostora za odlaganje, uključujući prtljažnik od 520 litara obujma (VDA) s podignutim sjedištima u drugom redu. Sa spuštenim sjedalima u drugom redu obujam se povećava na 1300 litara. Usto, ispod prednjeg poklopca nalazi se dodatni prostor za odlaganje obujma od 20 do 50 litara ovisno o tome je li verzija 4x4.

Nova Kia EV6 kupcima nudi više mogućnosti izbora električnog pogona uključujući visokonaponski baterijski sklop dugog dometa (77,4 kWh) i standardnog dometa (58 kWh). Verzija EV6 GT-line je također na raspolaganju s dugim i standardnim dometom, dok je EV6 GT raspoloživ samo s baterijskim sklopom dugog dometa. To je Kijino prvo električno vozilo raspoloživo s pogonom na 2 (2WD) ili 4 kotača (AWD) s tim da potonji nudi unaprijeđene dinamične performanse i u najzahtjevnijim uvjetima.

Foto: PR / Električna Kia EV6

Verzija EV6 2WD s kapacitetom baterije od 77,4 kWh može s jednim punjenjem prijeći više od 510 kilometara po WLTP kombiniranom načinu mjerenja. S najvećim okretnim momentom od 605 Nm, koji je na raspolaganju kod AWD izvedbe, EV6 može ubrzati od 0 do 100 km/h za samo 5,2 sekunde. Baterijski sklop kapaciteta 77,4 kWh s elektro motorom snage 168 kW (229 KS) prenosi snagu preko zadnjih kotača, dok AWD izvedba na prednje i zadnje kotače prenosi 239 kW (325 KS).

Izvedba s kapacitetom baterije od 58 kWh omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,2 sekunde, s najvećim okretnim momentom od 605 Nm (AWD izvedba). Ova izvedba s elektromotorom snage 125 kW ima zadnji pogon, dok AWD izvedba ima dva elektro motora, koji na prednji i zadnji par kotača prenose 173 kilovata (235 KS).

Varijanta EV6 GT opremljen s dva elektromotora ukupne snage 430kW, dovodi električne performanse na višu razinu. S okretnim momentom od čak 740 Nm, izvedba GT AWD ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 3,5 sekunde i dostiže najveću brzinu od čak 260 km/h.

Sa softverskim dodatkom elektronskog diferencijala s ograničenim proklizavanjem, koji ima samo izvedba EV6 GT, vozači mogu uživati u pouzdanom nadzoru i dinamičnoj vožnji i upravljivosti u svim uvjetima vožnje.

Kopirati
Drag cursor here to close