Cijene rastu?

Do 2021. automobili će morati biti opremljeni s 11 sigurnosnih sustava

Objavljeno je kako će svi modeli koji će doći na tržište od 2021. godine pa nadalje morati biti opremljeni s čak 11 sigurnosnih sustava.
AutoMoto / Flash | 25. 05. 2018. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Automobili danas dolaze sa sve većim brojem sigurnosnih sustava. Neki nas živciraju, dok su neki uistinu korisni i mogu "spasiti glavu" u određenim situacijama.Prosječni domaći kupac tako će prije odabrati metalik boju ili veće naplatke nego primjerice sustav poluautonomne vožnje ili automatskog kočenja. Ipak, europska komisija sada će sigurnosne sustave uvesti kao obavezne na svim novim modelima već 2021. godine, piše Autoklub.

Objavljeno je kako će svi modeli koji će doći na tržište od 2021. godine pa nadalje morati biti opremljeni s čak 11 sigurnosnih sustava. Spominju se sustavi automatskog kočenja, sustav upozorenja na promjenu trake, ali i sustav koji očitava ograničenje brzine i prilagođava brzinu automobila, a vozaču se ubrzanje preko tog ograničenja omogućava tek jačim pritiskom na papučicu gasa.

Osim spomenutih sustava, obavezni će biti sustav upozorenja na umor kao i kamera straga (ili senzori). Cilj ovog novog propisa je smanjiti smrtnost na cestama s krajnjom vizijom eliminiranja smrtnih slučajeva u prometnim nesrećama do 2050. godine.

Ova objava razveselila je aktiviste za povećanje sigurnosti u prometu. Joshua Harris, direktor kampanje za sigurnost u prometu pod nazivom "Brake" izjavio je: "Ovime se otvara novo poglavlje po pitanju sigurnosti prometa u Europi. Na dobrom smo putu prema našoj krajnjoj viziji - svijetu u kojem nitko neće smrtno stradati u prometu. Dolaskom ovih naprednih sustava na ceste smanjit će se broj nesreća ili smanjiti njihov intenzitet. Sada je vrijeme da prijedlog postane zakon i vlade diljem Europe trebali bi brzo reagirati i izglasati ove mjere."

Ipak, mi se pitamo, kolike će tek onda biti cijene pojedinih modela? Logično, najviše će "nastradati" mali gradski modeli koje kupci najčešće naručuju s malo dodatne opreme, pa su im i cijene prihvatljive.

S novim prijedlogom njihove će cijene značajno porasti s obzirom na to da su spomenuti sustavi iznimno skupi i mogu povisiti cijenu automobila za nekoliko tisuća kuna, piše Autoklub.

Kopirati
Drag cursor here to close