Nagrađena

Djevojčica 'riješila' problem prednjih mrtvih uglova kod automobila

Ovo ipak nije sasvim originalan izum, s obzirom da su pojedine auto-kompanije (doduše, sa neuporedivo većim budžetima i ljudskim resursima) posljednjih godina razvile slične tehnologije.
AutoMoto / Flash | 04. 11. 2019. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako se već prednji nosači krova ne mogu ukloniti, zašto ih onda ne bismo učinili providnim. Iako su automobili danas nakrcani brojnim tehnologijama i sistemima asistencije, to ne znači da su svi problemi otklonjeni i da su četvorotočkaši apsolutno sigurni. Naprotiv.

I dok je problem 'mrtvog ugla' pozadi riješen kod automobila opremljenih sistemom, koji zvučnim i svjetlosnim signalom u bočnom retrovizoru upozorava vozača na prisustvo drugog vozila, problem koji stvara prednji A stub je i dalje tu, prenosi B92.

Bilo je raznih pokušaja, pa su neki proizvođači A nosač podijelili na dva tanja stuba sa umetnutim staklom između, do su drugi eksperimentirali transparentnim rešetkastim nosačima, ali problem nije do kraja riješen. Da se zaista radi o velikom nedostatku, pokazuju podaci koje je objavio američki NHTSA.

Kako navodi ova asocijacija za sigurnost na cestama, oko 840.000 prometnih nezgoda uzrokovano je 'mrtvim uglovima', odnosno situacijama kada vozač nije u stanju vidjeti drugog sudionika u prometu.

Međutim, Alaina Gassler, 14-godišnja djevojčica koja još nema vozačku dozvolu, kaže da ima rješenje za ovaj sigurnosni problem, prenose američki mediji. Ona je nedavno predstavila svoje rješenje na natjecanju Broadcom MASTERS za srednjoškolce.

Video: Alaina Gassler

Koristeći relativno jeftinu i široko rasprostranjenu tehnologiju, koju je moguće pronaći u većini prodavaonica elektronike, Alaina je smislila način da se neutralizirajuu prednji 'mrtvi uglovi', koje stvaraju sve širi stubovi krova.

"Postavila sam kameru ispred A nosača, okrenutu u smjeru koji bi pokrivao vozačev pogled, a ona sliku projicira na unutarnju površinu stuba. Na taj način, vozač 'vidi' iza nosača", objašnjava tinejdžerka koje je za svoje rješenje nagrađena sa 25.000 dolara.

Ovo ipak nije sasvim originalan izum, s obzirom da su pojedine auto-kompanije (doduše, sa neuporedivo većim budžetima i ljudskim resursima) posljednjih godina razvile slične tehnologije.

Jaguar Land Rover je tako 2014. predstavio sistem '360 Virtual Urban Windscreen' koji omogućava vozaču da vidi cestu ispred sebe kao da nema krovnih nosača, piše B92.

Kompanija je također uz pomoć vanjskih kamera omogućila vozaču da putem slike koja se projicira na unutrašnjost krovnih nosača (A i B stubova), vidi šta se događa napolju, iz njih. Na taj način, vozač će na vrijeme uočiti pješake, bicikliste ili druge automobile koji se inače ne bi vidjeli od stuba, čime se smanjuje opsanost od prometne nezgode.

Kopirati
Drag cursor here to close