Svi znaju, a samo BMW priznaje

Dizelaši će trajati još dugo...

Najnovija hajka na nečistoću dizela tek je pokušaj da se ubrza prilično usporeno odumiranje „naftaša“. Naime, pokazalo se da električna auta presporo ulaze u ring, a da dizelaši i dalje imaju fanove.
AutoMoto / Flash | 14. 01. 2020. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom prošle godine bili smo gotovo sigurni da je dizelašima odzvonilo. Politički pritisci, najave skorih rokova obustavljanja proizvodnje, istjerivanje iz gradova, sve to je sličilo na munjevitu akciju protjerivanja dizelskih motora iz novih automobila. Skupa s tim mnogi su već trljali ruke u nadi da će Euro 5 dizelaši uskoro stići iz Njemačke na naše tržište po nevjerojatno niskim cijenama.

No, bagatelne cijene nismo dočekali, a također niti 2020. godina, od mnogih proizvođača označena kao godina preokreta u kojoj će se definitivno odreći dizelaša, za sada ne miriše na revoluciju. Naime, velika većina proizvođača već je, čini se, razmjerno posustala, ne izbacuju dizelaše, nego im nude električnu alternativu – i najava o potpunom izbacivanju dizelskih motora iz ponude većini je, izgleda tako, poslužila tek kao tlapnja! Prije svega jer najveće tržište Europe, ujedno i najveći proizvođač Europe, ima problem – kupci se ne žele tek tako lako odreći dizelaša!

I to ne samo novih, nego i onih sa Euro 5 normom. Ponekad se odluče ugraditi dodatni filter, koji ih stoji oko 300 eura, da bi učinili auto čišćim, ali najčešće ne učine ništa, jer im ništa ne može zamijeniti luksuz svakodnevnog odlaska na posao ne tako davno kupljenim i pouzdanim vozilom, koje uz sve to, traži malo pažnje i malo troši. Inače, prema statistikama, prosječni stanovnik Njemačke vozi do posla 17 kilometara!

Time je jasnije kako je najezda jeftinih Euro 5 vozila za sada ostala mućak, jer sami Nijemci kupuju ta auta za sebe, rješavajući se onih sa Euro 4 normom, a pad cijene tek s osjeti na autima iz luksuznijih segmenata, no i to ne mora nužno biti uzrokovano „ekološkim stvarima“.

Pitanje je – što s novim dizelašima? Je li im skori kraj već zapisan? Claus Frolich, šef razvoja BMW-a poručio je tako prije par dana da, unatoč svim pritiscima, nema šanse da dizelaši i benzinci nestanu preko noći, što se već pokazalo kao istina, nego će, kaže Frolich, oni biti u ponudi i dalje – i to ne godinama, nego desetljećima! Prilično šokantno zvuči izjava jednog od šefova BMW-a, ali nije jedini. Naime, i iz Mercedesa dolaze informacije da je električni hype ipak bio preoptimističan i da će dizelski i benzinski motori sigurno ostati u ponudi, a iz BMW-a tvrde čak i narednih 30 godina!

Ulaganje u novije tehnologije, prije svega nove brizgalice, nove filtere i još nekoliko „caka“ najavljenih i iz samog Boscha, mogli bi iznenada vratiti gotovo otpisane „čađavce“ u igru. I to nitko ne krije, jer uvođenje elektičnih automobila pokazalo se jednostavno nemogućim u jako kratkom vremenskom roku – objektivne poteškoće s masovnim punjenjem i dostupnošću mjesta za priključenje na mrežu, teško mijenjanje navika kupaca i njihova zbunjenost po pitanju izbora budućeg auta i njegovog pogona, te posljedično izostanak masovne remotorizacije, pokazuju se kao ključni u čitavoj priči.

Uostalom, nije li novi Golf izazvao puno više pozornosti od novog VW-ovog ID.3 modela? Golf ima električnu verziju, ali su se svejedno svi više interesirali o tome što nudi od „klasičnog pogona“.

I zato Zeleni ovih dana opet vrište!

U tom svjetlu dobro je došlo istraživanje britanske udruge koja se inače pozicionirala kao ona koja propagira „ekološki način transporta“, a zove se Transport and Enviroment Group, a koja je otkrila kako se najprodavaniji dizelski auti na britanskom tržištu (Astra i Qashqai) unatoč DPF filteru mogu komotno proglasiti velikim zagađivačima! Naime, taj filtar krutih čestica ključni je u čitavoj priči o čišćim dizelima i na njihovom testiranju pokazao se kao prijevara i da u određenim režimima rada takvi motori ispuštaju i više čestica nego je EU norma, čak i do 115 posto više!

Prozvani proizvođači i dalje se pozivaju na ranija ispitivanja koja su pokazala da su njihovi motori unutar ograničenja EU i pozivaju se na zakonske norme koje su već ispoštovali. No, s druge strane, „zeleniji mediji“ već ovo zovu novim dieselgateom, od kojeg se VW polako oporavlja.

No, suhe brojke govore nabolje – prodaja dizelaša u Britaniji u 2019. godini pala je za 22 posto u odnosu na godinu dana ranije, što se tumači odlukom jednog dijela kupaca da malo pričekaju s kupnjom novog automobila dok ne vide što će biti s legislativom oko dizelaša – ne žele žuriti i na kraju biti oporezovani više nego su navikli. S druge strane, prodaja električnih automobila skočila je za 144 posto, što izgleda jako mnogo, ali i dalje je prilično malo s obzirom na dosadašnji maleni udio električnih auta. Jednostavno rečeno, da bi električni auti zbilja u skoro vrijeme zamijenili dizelaše, prodaja mora rasti puno strelovitije!

S druge strane, pad prodaje dizelaša nije u 2019. bio ni blizu tako velik kao 2018., što znači da se pad njihove prodaje u Britaniji stabilizira i vjerojatno će i dalje činiti oko 32 – 35 posto tržišta, za razliku od 56 posto u 2011. Dakle, pad dizelaša je neminovan, ali hoće li pasti skroz ili će se stabilizirati? Izgleda ovo drugo.

Najveći pad dizelaši bilježe u gradskom i kompaktnom segmentu, gdje ih kupci najčešće mijenjaju benzincima, jer ti auti ne prelaze previše i općenito i kao benzinci ne troše mnogo, a troškovi održavanja i registracije benzinca nadoknađuju uštedu na gorivu!

I podaci iz Njemačke govore da rastu električni automobili (Tesla Model 3 dao je boost, ali i dalje je njihov udio na tržištu ispod 2 posto), pa tako u Njemačkoj najviše rastu hibridni auti (139 posto rasta za skori udio od 10 posto!), ali rastu i benzinci. I dok kupcima hibrida stručnjaci smatraju dosadašnje vlasnike dizelaša koji svjesno kreću u prijelaznu fazu, još uvijek je previše onih koji ne daju svog dizela!

Naime, iza dizelaša stoji vojska kupaca koja preferira SUV vozila, trenutno najpopularniji oblik automobila. I dok u kategorijama gradskih, kompaktnih automobila već sada možemo govoriti o laganom, ali ne očekivano munjevitom, napuštanju dizelaša, u svakom segmentu iznad toga dizelaši i dalje caruju! I prodaja im se oporavlja!

Sve iznad D segmenta, a ponajviše kroz SUV i crossover segment, smatra se kraljevstvom dizelskih automobila i trebat će puno vremena da se kupci natjeraju da promijene navike! Pojedini stručnjaci smatraju da će se dizelaši uskoro ukotviti na postotku oko 30 posto tržišta i da će tu biti zaustavljen pad, a blagi oporavak njihove prodaje zadnjih mjeseci govori da se neke stvari očito neće dogoditi preko noći.

Ne zaboravimo pritom još jedan važan podatak, upravo na SUV i crossoverima proizvođači najviše zarađuju i neće se baš tako lako odreći tog kolača. Stoga, pretjerani optimizam i najav proizvođača da će između 2020. i 2022. izbaciti dizelaše i benzince iz ponude čine se zapravo tek velikom brzopoteznom laži.

Kopirati
Drag cursor here to close