Rétromobile 2020

50 godina Citroëna GS: Najmoderniji jugoslavenski auto svih vremena

Nakon predstavljanja modela SM, na sajmu u Parizu 1970. godine predstavljen je GS koji brzo osvaja publiku i kritiku, pa se na koncu kiti nagradom europskog automobila 1971. godine.
AutoMoto / Flash | 04. 02. 2020. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Citroën je prisutan na sajmu Rétromobile 2020, koji se održava ovaj tjedan u Parizu.

Citroën slavi 50. rođendan modela GS i obilježava smjeli pothvat prve automobilske ekspedicije kroz Saharu u povijesti.

Na svojem štandu izložit će nekoliko primjeraka legendarnog modela koji se sklapao i u bivšoj Jugoslaviji (GA), a posjetitelji će moći vidjeti repliku modela Scarabée d’Or, prvog vozila u povijesti koje je 1922. godine uspjelo prijeći Saharu.

Nakon predstavljanja modela SM, na sajmu u Parizu 1970. godine predstavljen je GS koji brzo osvaja publiku i kritiku, pa se na koncu kiti nagradom europskog automobila 1971. godine. Proizvodio se do 1987. godine, a dogurao je do 2,5 milijuna primjeraka.

GS je bio model srednje klase (4,12 m x 1,60 m x 1,34 m, 900 kg), s pet sjedala i brojnim inovacijama ispod aerodinamične forme.  Vrhunac je bio hidraulični ovjes zahvaljujući kojem je nudio udobnost i vozna svojstva koja konkurenti nisu mogli ponuditi. Nudio je i četiri disk-kočnice, ali i obujam prtljažnika od 465 litara (710 za izvedbu break tj. karavan). Sjećamo se svi i parkirne kočnice s tipkom u sredini armaturne ploče te okretnog brzinomjera u otvoru s povećalom.

Njegovu dugu karijeru obilježit će u više navrata razvoj karoserije (break karavan, veliki redizajn radi preobrazbe u GSA) ili mehanike (zapremnina motora, 5-stupanjski mjenjač, C-Matic prijenos), pa čak i kratkotrajna verzija s 'Birotor' rotacijskim motorom, proizvedena u 847 primjeraka od 1973. do 1975. godine.

Model GSA 1979. godine postao je nasljednik modela GS. Vozilo je dobilo velike plastične odbojnike i praktična vrata prtljažnika. Opremljeno je i „dijagnostičkom” utičnicom pod poklopcem motora koja omogućuje različite postavke i kontrole.

Citroen GS je kao proizvod montaže iz Kopera (Slovenija) u bivšoj SFRJ imao status domaćeg proizvoda, na koji se nije plaćala carina. No, i tu postoji jedna mala začkoljica - jugoslavenski GS imao je sprijeda duple okrugle farove domaće proizvodnje (Saturnus), dok su uvozni GS modeli uvijek imali kompliciraniji francuski far ispod pleksiglasa (Cibie). Takve ste rijetko kada mogli kupiti samo za dinare i bez uvoznih trošarina.

Prva automobilska ekspedicija kroz Saharu trajala je od 19. prosinca 1922. do 7. siječnja 1923. i u njoj je sudjelovalo pet Citroënovih gusjeničara: Scarabée d’Or, Croissant d’Argent, Tortue Volante, Bœuf Apis i Chenille Rampante (pri čemu su posljednja dva modela namijenjena prijevozu tereta). Pod dvostrukim vodstvom šefa ekspedicije Georges-Marie Haardta i njegova zamjenika Louis Audouin-Dubreuila ekipa je prešla više od 3200 km pustinje u jednom smjeru, prenosi Index Auto.

Povratak u početku nije bio predviđen, no ohrabreni uspjehom i pouzdanošću automobila, ekipa je predložila da se vrate na isti način i tako udvostruče uspjeh pothvata.

Osim tehničkog uspjeha 1922. godine s gusjeničarima proizvedenim po uzoru na Citroën B2 10 HP modela K1, ova je ekspedicija utrla put slavnim Citroënovim krstarenjima (Crno krstarenje, Žuto krstarenje itd), ali i neistraženim putevima koji su nakon toga ucrtani na topografske karte svih nacija.

O pothvatu se govorilo u filmovima i knjigama, pa je tako ekipu pratio Flossie, pas koji će Hergéa inspirirati za lik Tintinovog vjernog pratitelja Čupka.

Kopirati
Drag cursor here to close