Živahni karakter i dinamika vožnje

Aygo X Prologue - nova Toyotina vizija za A segment

Obraćajući se publici osjetljivoj na dizajn, Aygov živahni karakter i dinamika vožnje su privukli brojne nove europske kupce Toyoti. Ali, jedinstveni DNK i istaknuti položaj Aygoa se uvijek oslanjaju na to da budu ispred svoje konkurencije.
AutoMoto / Flash | 18. 03. 2021. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aygo je uvijek prepoznatljiv po svojem odvažnom, istaknutom dizajnu u segmentu A. Toyotino dizajnersko središte European Design, ED², je sada odlučno pružiti još više odvažnosti i začina kupcima malih automobila.

Smješten u blizini Nice, na francuskoj Azurnoj obali, ED² je Toyotin europski dizajnerski studio. Veći dio 21. stoljeća, Toyota je predvodnik u segmentu A u Europi. Posvećena budućnosti ovog segmenta, Toyota je zadužila ED² da pretvori u stvarnost njezinu europsku viziju tog segmenta.

Foto: PR / Aygo X Prologue - nova Toyotina vizija za A segment

Zadatak je bio gledati na to na novi način. Definirati i zamišljati što bi segment A mogao biti za europske stranke, ispunjavajući njihove potrebe i želje. Pri tome, trebalo je dokazati da automobili koji se tradicionalno nazivaju „početnim modelima“, svejedno mogu biti predvodnici po istaknutom dizajnu.

"Modelom Aygo X Prologue smo, vjerujem, pokazali da mali automobil ipak može imati veliku i odvažnu osobnost" (Ken Billes, Pomoćnik glavnog dizajnera ED²).

Nadogradnja legendarnog izgleda

Od predstavljanja 2005., Aygo, Toyotin najpristupačniji automobil, zavodi mladalačke, progresivne kupce svojom zaigranošću i veseljem.

„Veselje i zaigranost su uvijek bili srž Aygoa. Sada smo u njegov DNK dodali prstohvat ljutog začina“(Lance Scott, Direktor dizajna ED²).

Foto: PR / Aygo X Prologue - nova Toyotina vizija za A segment

Obraćajući se publici osjetljivoj na dizajn, Aygov živahni karakter i dinamika vožnje su privukli brojne nove europske kupce Toyoti. Ali, jedinstveni DNK i istaknuti položaj Aygoa se uvijek oslanjaju na to da budu ispred svoje konkurencije. Više nego ikada, nove Toyotine stranke zahtijevaju darovitost, posebnost i priliku za isticanje osobnog stava. Oslanjajući se na položaj legende dizajna u segmentu A, ED² je nakanio oblikovati automobil upravo za njih.

Posebna ekipa s jasnim ciljem

ED² je imenovao posebnu ekipu sa zadatkom da se usredotoče na zaokruženu poruku od početka do kraja i ubrzo su se uvjerili da se javlja prilika za stvaranje odvažnijeg i snažnijeg dizajna. Iz tog uvjerenja je proizašao Aygo X prologue.

Unosi još više začina u segment

Ime Aygo je uvijek simboliziralo osobnu slobodu i mobilnost. Uz Aygo X prologue, taj spoj je dobio dodatak smione nestašnosti. Podjednako je zabavan, a sada je pomalo i oštar. Iz svih uglova odaje snažnu osobnost i još snažniji stav. Uz veće točkove, vozač uživa u boljoj preglednosti zahvaljujući višem položaju za sjedenje, a veća odignutost od tla pomaže, jer tko zna što nas čeka na cesti.

Oblikovan da se ističe

Gledan sprijeda, straga ili s boka, nestašnost Aygo X Prologuea se ističe. Hrabra dvobojna izvedba daje jedinstveni grafički profil koji privlači pažnju na cesti, naglašavajući spremnost automobila da uskoči u akciju. Nova, klinasta linija krova isto tako povećava osjećaj dinamičnosti, a time i agresivniji sportski imidž. Sprijeda, high-tech svjetla, pri tome, grle gornji poklopac motora, stvarajući oblik nalik krilu. Bliže zemlji, velika maska hladnjaka, svjetla za maglu i zaštitna ploča, oblikom utemeljeni na šesterokutnom obliku, pokazuju da je ovaj automobil spreman za pokret. Bilo kuda.

Foto: PR / Aygo X Prologue - nova Toyotina vizija za A segment

Praktičan i spreman za slobodarske duhove sutrašnjice, Aygo X prologue nudi funkcionalnosti koje će dodatno obogatiti njihovu slobodu. Na stražnjoj donjoj zaštitnoj ploči se nalazi hvatište za nosač bicikla, pa je tako bijeg od svakodnevice uvijek moguće pretvoriti u pustolovinu. S druge strane, u vanjski retrovizor je smještena kamera, savršena za snimanje i dijeljenje istraživačkih trenutaka.

Konačno, integrirani krovni nosači naglašavaju profil vozila, te stvaraju vizualnu poveznicu sa šesterokutnim stražnjim svjetlima, koje su blagi podsjetnik na Aygo DNA.

Boje osjećaja

U životu, boje su ključne za naše osjećaje. Ovo vrijedi i za Aygo X prologue. U oživljavanju koncepta „začina“, neki sastojci su se prirodno pojavili. Prva četiri na popisu su bili čili, đumbir, wasabi i crni papar. Najljući od njih je „čili“. Osim toga, dvobojna izvedba je bila dodatni poziv za podizanje ravnoteže boja na novu razinu. U Aygo X prologueu, boja je postala još malo važnija umješavanjem male količine plavih metalnih čestica u mješavinu boja. Zadivljujući učinak koji ishod stvara doista opravdava ime „Sparkling Chilli Red“ (Iskričava čili crvena).

Foto: PR / Aygo X Prologue - nova Toyotina vizija za A segment

„Osim što sam dizajner, ja sam i stranka. Zato sam pridonijela tome da Aygo X prologue bude automobil koji želim… za sebe“ (Momoko Otawara, Dizajner boja, materijala i obloga ED²).

Surađujući različito, i bolje

Izazovni projekt stvaranja modela Aygo X prologue u sadašnjim okolnostima je bio veliki ispit za okretni proces ED²-a brzog i fluidnog razvoja dizajna. Radeći zajedno ili na daljinu, dizajnerski tim u ED² radio je bez napora, od ručnih skica preko digitalnog modeliranja, do simulacija virtualne stvarnosti i 3D „brzinskih oblika“ i konačno do pravog automobila.

Oblikovan u Europi, namijenjen Europljanima

„Svatko zaslužuje cool automobil. Kada pogledam Aygo X prologue, doista sam ponosan reći da je ekipa u ED² stvorila upravo to. Uzbuđen sam vidjeti kako unosi revoluciju u svoj segment“ (Ian Cartabiano, Predsjednik ED²).

Foto: PR / Aygo X Prologue - nova Toyotina vizija za A segment

Aygo X Prologue je odvažna ilustracija toga kako i mali automobil može imati hrabar nastup. Ovim prologom, Toyota nanovo osmišljava kako začiniti segment A.

Kopirati
Drag cursor here to close