Q4 e-tron

Audi je predstavio svoj novi električni SUV

AutoMoto / Flash | 15. 04. 2021. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Audi je predstavio dva nova člana obitelji e-tron: Q4 e-Tron i njegovu sportskije oblikovanu "coupe" izvedbu Q4 e-Tron Sportback.

S novim kompaktnijim električnim SUV modelima Audi širi svoju ponudu na donekle pristupačnije modele, a novi Q4 e-tron predstavlja najmanji električni Audi model do sada.

Za razliku od broj većeg SUV-a e-tron koji se temelji na arhitekturi MLB Evo koju koriste i Audi modeli s motorima s unutarnjim izgaranjem, Q4 e-tron je izgrađen na Volkswagenovoj novoj MEB platformi samo za električna vozila na koju su već postavljeni njegovi SUV blizanci VW ID.4 i Škoda Enyaq, za razliku od kojih, kod novog Audija sve pršti od uzvišenosti i luksuza.

Poput ostalih električnih SUV-ova njemačkog proizvođača i Audi Q4 e-tron je dostupan s dvije vrste pogona: stražnjim ili integralnim, u potonjem slučaju sa sinkronim elektromotorom straga i asinkronim sprijeda. Napajat će se baterijama od 52 ili 77 kWh (neto, umjesto toga nominalne vrijednosti su 55 i 82 kWh) za maksimalni domet od 520 km, u varijanti s pogonom na stražnje kotače i baterijom od 77 kWh.

Baterije s "paketnim" ćelijama koje isporučuje LG Chem i koji bi u budućnosti, o čemu je bilo riječi na VW Power Dayu prije nekoliko tjedana, mogli zamijeniti prizmatične ćelijske baterije. Ali još je rano o tome razgovarati. Što se tiče snage, novi Audi električni SUV bit će dostupan u verzijama sa 170, 204 i 299 KS, a potonja dolazi s pogonom na sve kotače.

Što se tiče vremena punjenja Audi Q4 e-tron puni se do maksimalne snage od 125 kW, zahvaljujući čemu za 10 minuta možete dobiti oko 130 km autonomije.Dakle po pitanju pogonske tehnologije Q4 e-tron je dijeli s ostalim SUV-ovima Grupe, no stilski se razlikuje ne samo od izgleda "rođaka", već čak i od ostatka serije e-tron.

Novi Q4 e-tron izgledom stvarno djeluje prilično različito od postojećih modela, a svjež dizajnerski jezik upućuje na zaseban stil.bNovi Q4 ima veliku rešetku od "jednog komada" koja je zatvorena, a standardno dolaze "tanka" diodna svjetla, dok LED Matrix tehnologija dolazi uz doplatu. Sa 16 svjetlosnih točaka za svaku optičku skupinu, svjetlosni se snop Matrix svjetala automatski prilagođava različitim situacijama, osvjetljavajući cestu i isključujući one dijelove koji bi mogli zaslijepiti ostale vozače.

Foto: PR / Audi je predstavio svoj novi električni SUV Q4 e-tron

Izvrsni su i podaci o aerodinamici: cx od 0,28 za e-tron, odnosno 0,26 za e-tron Sportback, što novi Audi između ostalog zahvaljuje i specifično oblikovanoj podnici i stražnjem spojleru. Po pitanju mjera, s duljinom od 4,58 metara, širinom od 1,86 metra i visinom od 1,63 te s međuosovinskim razmakom od 2,76 metra one ostaju kompaktne. Specifičnost vanjskog stila: paleta boja karoserije: novi Q4 e-tron će imati puno tonova na srebrnoj, sivoj i plavoj boji. Ništa posebno svijetlo ili kričavo, vjerojatno dajući naglasak linijama karoserije s izraženim blatobranima.

Što se tiče unutrašnjosti mnogo detalja iz kokpita novi električni model preuzima iz klasičnih modela dodajući namjenske elemente i rješenja omogućena odsutnošću brojnih mehaničkih dijelova poput ručica mjenjača i središnjeg tunela. Dakle pristup uređenju je potpuno drugačiji od onog što je Volkswagen namijenio svojom ID modelima gdje je sve potpuno drugačije nego u standardnim modelima s pogonom na unutarnje izgaranje.

Na nadzornoj ploči dominiraju dva ekrana: od 10,25 inča za instrumente te 10,1 inčni (11,6 kao opcija) za infotainment sustav. Pritom su ugrađeni svi sustavi koje nalazimo i u drugim Audi modelima s povezanim informacijsko zabavnim sustavom, kojim se može upravljati pomoću naprednih glasovnih naredbi, kompatibilnošću s Android Auto i Apple CarPlayom... Zatim je tu satelitska navigacija koja može planirati putovanja i na temelju stanja napunjenosti baterija i punionica na ruti.

Niže se nalaze fizičke komande za klima uređaj, dok se još niže nalazi "poluotok" na kojem su postavljeni birač brzina, tipka za pokretanje i ostale fizičke komande.Na upravljaču nema fizičkih kontrola već su za upravljanje zaslonima s instrumentima i raznim sustavima za pomoć u vožnji postavljene dodirne.

Veliku tehnološku inovaciju predstavlja AR Creator, sustav koji vam omogućuje projiciranje na vjetrobransko staklo puno više od klasičnih informacija normalnog head-up zaslona. Riječ je o sustavu proširene stvarnosti koji putem kamera i senzora prikazuje- na primjer - kartu navigacije s dinamičkim indikacijama. Cool.

Mnogo je pažnje posvećeno prostoru, kako za manje predmete zahvaljujući 24,8 litara koliko osiguravaju pretinci posvuda u putničkom prostoru te prtljažniku koji raspolaže obujmom od osnovnih 520 do maksimalnih 1490 litara, tako i za putnike sprijeda i straga.

Na koncu, ne nedostaje ni raznih sustava pomoći vozaču koji mogu računati na prednji radar, prednju kameru, četiri obodne kamere, dva stražnja radara i osam ultrazvučnih senzora. Nova Q4 e-tron raspolaže doista vrlo cjelovitim hardverskim paketom koji uključuje upozorenje na napuštanje trake, kočenje u nuždi, napredni prilagodljivi tempomat i još mnogo toga.

Tako recimo, zahvaljujući podacima navigacije i prometnih znakova, tehnologija Audija Q4 e-tron može vozaču, u područjima s određenim ograničenjima brzine ili u prisutnosti uskih zavoja, raskrižja ili u drugim situacijama, dati znak da slobodno skine nogu akceleratora, a ako slijedi savjete, sustav dalje samostalno upravlja usporavanjem i intenzitetom regenerativnog kočenja, prenosi Auto Klub.

Od novog, dostupnijeg električnog modela u Audiju puno očekuju, a zasad su poznate tek cijene u Njemačkoj gdje početno model Q4 35 e-tron stoji od 41.900 eura (43.900 eura Sportback).

Kopirati
Drag cursor here to close