E, golemo!

80-godišnjaci na startu 10. Rally Jahorina!

AutoMoto / Flash | 21. 10. 2016. u 07:05 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

10. jubilarni Rally Jahorina vozi se ovaj vikend u Sarajevu i okolici, a pravi kuriozitet obilježit će ovogodišnje izdanje ove zahtjevne utrke. Naime, na startnoj crti ispred BBI centra u glavnom gradu BiH sutra u 18 sati pojavit će se i posada koja ukupno ima 161 godinu!

Ne, nije nikakva šala, za volanom plavog automobila Renault Clio R.S. 200 bit će Behdžet Mutevelić, a njegov suvozač bit će Periša Zarić. Vozač je rođen 1936. godine i neki dan je proslavio 80. rođendan, a suvozač je čak stariji jednu godinu! Prostim zbrajanjem dobit ćemo 161 godinu!

Brzinom protiv godina!

I dalje mislite da je šala? Ne, Mutevelić i Zarić su prije točno 46 godina, na „Jahorini“ bili drugi u svojoj klasi (iznad 1600 kubika), vozeći kultni BMW 2002 tii, a sada im se, evo, pružila prilika da nakon toliko godina ponovno provezu automobil na istom rally natjecanju. Rally Jahorina važio je za jednu od najtežih utrka u kalendaru i uspjeh je bio i sam dolazak na cilj. No, tada 30 i nešto godišnjaci uspjeli su dovesti svoj BMW do cilja i zamalo ostvariti pobjedu. Nije im to bila jedina uspješna utrka, ali svakako je jedna od najdražih, pogotovo jer je Mutevelić od svih pokala i priznanja iz stana na Grbavici uspio na kraju izvući samo taj, s Jahorine '70.

Sama ideja o ovogodišnjem nastupu potekla je od Mutevelićevog sina, Zlatana, kojem je prilikom proslave očevog rođendana pala na pamet ideja da se, u ime velike životne obljetnice, stari automobilski as još jednom okuša za volanom trkaćeg automobila, kojega je, pak, osigurao drugi sin, Nedin. Ubrzo su konzultirani organizatori koji su rado pristali dati priliku posadi Mutevelić/Zarić, koja, naravno neće nastupiti u službenom natjecateljskom programu, ali će voziti jedan dio utrke.  I to je, priznat ćete, za ove seniore, vrijedno svakog poštovanja od strane publike, jer njihovi vršnjaci vrlo moguće odavno ne sudjeluju ni u svakodnevnom prometu automobila, a kamoli da voze trkaći auto.

Već ga tjeraju s 'gasom do poda'

Da iskusna posada ništa ne prepušta slučaju govore i informacije da su vrijedno trenirali ovih dana, a oni koji ih osobno poznaju kažu da su naprosto oduševljeni karakteristikama Renault Clija R.S. 200, te da osmijeh ne skidaju s lica. Plavi automobil tjerali su već preko 180 km/h!

Inače, Behdžet Mutevelić, većini poznatiji kao Nihad, jedan je od entuzijasta iz vremena kada je automobilsko utrkivanje u Bosni i Hercegovini bilo još u povojima, kao i utrke poput Rallyja Jahorina. Zahvaljujući njemu, kao i ostalim entuzijastima, Sarajevo je uspjelo iznjedriti dosta dobrih i u jugoslavenskim okvirima poštovanih vozača, a posebno izdvajamo Seada Alihodžića, koji je žario i palio domaćim stazama sedamdesetih, a okušao se i napolju.

Naklon, gospodo!

Mutevelić je u trkačkoj karijeri vozio, osim BMW-a 2002 tii, i Fiat 124 Sport Coupe, Fiat 850 Coupe, a Clio koji će voziti ove godine prigodno je opremljen natpisom „1970“ u čast nastupa prije 46 godina.

U svakom slučaju, zateknete li se u Sarajevu sutra, svakako otiđite na start utrke kod BBI centra – i pozdravite stare asove! Kao što je to i normalno u nekim drugim zemljama, u kojima utrkivanje i automobilizam znače tradiciju i u kojima starija gospoda za volanom sportskih makina nisu neuobičajena pojava.

Kopirati
Drag cursor here to close