Mercedes slavi

40 godina legende: Mercedes je neprestano radio na poboljšanju G-klase

Ove godine obilježava se 40 godina otkako je originalna Mercedes-Benz G-klasa debitirala, a sam Mercedes ispričao je kako je sve započelo s ovim legendarnim automobilom.
AutoMoto / Flash | 11. 02. 2019. u 08:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvorno, G- Wagon, ili Gelandewagen, zamišljen je kao vojno vozilo. Međutim, 1969. godine Mercedes-Benz i austrijska tvrtka Steyr-Daimler-Puch započeli su razgovore o civilnoj verziji G-klase. Odlučili su napraviti beskompromisno vozilo kako van ceste tako i na cesti.

Prvi drveni model kompanije Mercedes-Benz i Steyr-Daimler-Puch eventualne G-klase stvorili su 1973. godine, a godinu dana kasnije pojavio se prototip kojio je bio 'za ceste'. Do 1975 dizajneri su skoro završili dizajn G-klase koji je bio skoro identičan dizajnu koji je krasio prvi model, takozvani kutijasti dizajn. Cilj je bio kombinirati elemente velikih i glatkih površina sa definiranim karakteristikama poput visine G-klase, ali male širine.

Foto: WEB / Mercedes-Benz G-klasa 

1979. godine bilo je vrijeme za predstavu, a G-klasa ubrzo je zaradila off-road reputaciju zahvaljujući performansama, i na kraju, krajnjem luksuzu. Prvi model debitirao je s pogonom na sva četiri kotača na zahtjev, središnjom blokadom diferencijala i opcionalnim blokadama diferencijala na prednjoj i stražnjoj osovini. Također, imao je čvrstu prednju osovinu s oprugama. Kupci su mogli birati između benzinskih i dizel motora i niza stilova karoserije.

Foto: WEB / Mercedes-Benz G-klasa 

Mercedes je neprestano radio na poboljšanju G-klase. Zaključavanja diferencijala postalo su standardna oprema 1985. godine, 'anti-lock' kočnice pojavile su se 1990.,a 2001. uveli su kontrolu proklizavanja, elektronsku kontrolu stavilnosti i pomoć pri kočenju.

Foto: WEB / Mercedes-Benz G-klasa 

G-klasa je ostala u kontinuiranoj proizvodnji u Austriji od 1979. s brojnim nadogradnjama od unutrašnjosti do motora, ali je Mercedes otkrio drugu generaciju G-klase tek 2018. godine na Međunarodnom sajmu automobila u Detroitu. Druga generacija zadržala je isti šarm, ali su se fokusirali na neke finije stvari, točnije, luksuz. Međutim, njegova off-road sposobnost može se pratiti natrag do prilično moćnog SUV-a temeljenog na vojnom vozilu koje je debitiralo prije 40 godina.

Foto: WEB / Mercedes-Benz G-klasa 
Kopirati
Drag cursor here to close