Početnici

Mostarski vozači srame se slova 'P'

Tijekom prošle godine Policijska uprava Mostar izdala je 3.282 nove vozačke dozvole, dok je u županiji bilo 6.683 novih dozvola
AutoMoto / Flash | 17. 07. 2020. u 12:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Osobe koje prvi puta steknu vozačku dozvolu obvezne su, u trajanju od dvije godine, obilježiti vozilo kojim upravljaju posebnim znakom'', stavak je Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putovima u BiH, ali unatoč tom propisu, mladi vozači podijeljenog su mišljenja s korištenjem slova ''P'' na vozilu.

Iz jedne mostarske autoškole kazali su nam kako mal broj vozača koje obuče, na svom vozilu ističu da su početnik.

Razlog nejasan

''Iako je propisano kako treba izgledati oznaka na vozilu, novi vozači često sami printaju i lijepe oznake, no i to, iako nepropisno, je pozitivno jer je riječ o vrlo malom broju njih koji i to učine. Nužno je imati istaknuto slovo 'P', prije svega zbog sebe i snalaženja u prometu'', rekli su iz autoškole. Razlog zašto se ne nosi, kažu, nije im jasan.

Ivan iz Mostara rekao je da je imao obilježje početnika na vozilu, ali mu je zbog toga bilo neugodno.

''Nosio samo istaknuo slovo 'P' čitave dvije godine, prvenstveno zbog zakona. Neugodno mi je bilo nositi ga jer su me ostali vozači smatrali manje vrijednim tijekom propisne vožnje'', kazao je.

Prometna kultura

Vozačica Lucija, koja je za upravljačem službeno tek nekoliko mjeseci, ima pak iznimno pozitivno iskustvo s korištenjem slova 'P'.

''Otkako sam prvi put sjela u automobil, konstantno imam istaknuto slovo 'P' na vozilu, jednostavno zbog zakonske obaveze, a i ostali vozači su kulturniji i imaju razumijevanja'', rekla je Lucija.

U prvoj polovici ove godine u Mostaru su izdane 1.244 nove vozačke dozvole, a u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) 2.555, potvrđeno je za Bljesak.info iz Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA). Od tog broja, nešto više od polovice je dama.

Svaki četvrti vozač bez prekšaja

Tijekom prošle godine Policijska uprava Mostar izdala je 3.282 nove vozačke dozvole, dok je u županiji bilo 6.683 novih dozvola. Kazna za ne nošenje oznake početka je 40 maraka.

Šef odsjek za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a, Ljudevit Marić kazao je kako MUP HNŽ-a nema evidentirano koliko osoba je kažnjeno zbog ne posjedovanja oznake ''P'' na vozilu, dodajući kako se te kazne uvrštavaju u zajedničku kategoriju prometnih prekršaja.

 

Prošle godine je u Mostaru bilo kontrolirano 35.988 vozača, od čega je njih 28.873 zaradilo prekršajni nalog, tako je onda svaki četvrti vozač prošao bez prekršajnog naloga.

Kopirati
Drag cursor here to close