WRC Croatia 2021

WRC i čudo od djeteta stigli u Hrvatsku

Prema najavama, u Hrvatsku dolazi veliki broj osoba koje su na ovaj ili onaj način povezane s ovim velikim događajem. Očekuju se vozači, popratno osoblje, veliki broj novinara.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 22. 04. 2021. u 10:38 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trideset i jedna godina je prošla od kada su se na Grobniku posljednji put vozile utrke svjetskog prvenstva u motociklizmu. Trideset i jednu godinu kasnije Hrvatska je ponovo važno ime u svijetu auto - moto sporta.

Ova zemlja će od četvrtka do nedjelje biti domaćin treće postaje WRC-a (Svjetskog rally prvenstva), koji će prema nekim procjenama ovoj zemlji donijeti globalnu promociju vrijednu 40 milijuna eura.

Start i cilj su naravno u Zagrebu, a većina relija će se voziti njegovom užom i širom okolicom. Od Karlovca, preko Kumrovca, a prvi brzinski ispit koji vozači prolaze (Rude - Plešivica) je dug nešto malo manje od sedam kilometara i na rasporedu je u petak od osam sati i 30 minuta ujutro. Posljednji je onaj između Zagorskih sela i Kumrovca (14.9 km), u nedelju iza 13 sati.

Video: PREVIEW - WRC Croatia Rally 2021

Prema najavama, u Hrvatsku dolazi veliki broj osoba koje su na ovaj ili onaj način povezane s ovim velikim događajem. Očekuju se vozači, popratno osoblje, veliki broj novinara.

''Staze su dosta neugodne, zahtjevne to su potvrdili vozači, očekuje nas veliki spektakl. Hrvatska je dobila Svjetskog prvenstvo u reliju i na nama je da opravdamo povjerenje kako bismo aktivirali dodatne godine ugovora'', kaže jedan od začetnika ove priče i prvi čovjek kada je u pitanju organizacija, Daniel Šaškin.

Vozi se po asfaltu

Ove godine se već vozilo u Monte Carlu i Finskoj u koju će se vozači još jednom vratiti za par mjeseci. Tu su još u kalendaru Portugal, Italija, ponovo nakon dugo vremena Kenija, Estonija, Belgija, Grčka i Japan kao posljednji. Reli kojem je domaćin Hrvatska, vozi se na asfaltu što baš i nije česta pojava. Prošle godine je bio samo jedan u onoj skraćenoj sezoni (Monza), 2019. godine smo imali dva (Njemačka i Corsica). Zato će biti jako zanimljivo, vidjet čemo kako će vozači reagirati. Dani Sordo, Ott Tänak,  Thierry Neuville, veliki i legendarni Sébastien Loeb su tu. Sve velika imena ovog sporta, bez sumnje.  Međutim, posebna je priča je momak koji predvodi ovu karavanu, ali u bukvalnom smislu riječi jer je trenutno vodeći u poretku.

Tko je Kalle Rovanperä

On se zove Kalle Rovanperä, Finac koji ima samo dvadeset godina! Ima dvadeset godina, a vozi kao da je jednako toliko prisutan u svijetu WRC-a. Još uvijek čeka na svoju prvu pobjedu, ali je prethodne dvije postaje prošao manirom iskusnih vozača pa je vodeći u prvenstvu s 39 bodova.

Njegov otac Harri je također bio reli vozač, dosta dobar, međutim već sada mnogi stručnjaci prognoziraju kako će Kalle biti nešto sasvim drugo. Kažu, prvak na duže staze. Zašto? Sa osam godina je već bio za volanom, što izgleda krajnje nevjerojatno. Ali je istinito.

Video: Kalle Rovanperä - first year of rally driving at age of 8

S 14 godina počeo nastupati u reliju, ali nije mogao u svojoj Finskoj, već u Latviji. Naravno, zbog godina. Godinu poslije osvaja naslov prvaka Latvije, radilo se o klasi R2. Već sljedeće godine, ovog mladog vozača se moglo gledati u WRC-2 prvenstvu gdje sa 17 postaje najmlađi pobjednik ikada. Slavio je u Australiji.

Nakon što je 2019. godine uzeo naslov prvaka u WRC 2 Pro seriji,  ovaj klinac je dobio priliku da se nađe u eliti. I to kao tvornički vozač Toyote, član je momčadi Toyota Gazoo Racing WRT-a. Njegov suvozač je Jonne Halttunen, a na raspolaganju imaju sjajnu pripremljenu Toyotu Yaris s kojom su prošle godine bili treći u Švedskoj. Ovu sezonu su otvorili četvrtim mjestom u Monte Carlu, drugim na domaćem terenu.

Video: Kalle Rovanperä Croatia Rally pre-event test

''Dobro, sada smo tu u vodstvu, ali teško će biti ostati na prvom mjestu jer nas čeka velika borba do kraja sezone. Radujem se dolasku u Hrvatsku, jer nisam do sada imao prilike često voziti na klasičnom asfaltu. Brzinski ispiti će sigurno biti izuzetno zanimljivi, jer svi smo tu, prvi put, nitko ne zna kakve zamke nudi staza. Još ako bude kiše, onda tu može biti svega'', reći će u najavi mladi Rovanperä.

Toyota dominira

Toyota je u svijetu relija prisutna još od druge polovine osamdesetih kada je krenula iz tadašnje Grupe A, s modelom Supra. Kasnije se pojavila legendarna Celica GT-Four ST165 s kojom Carlos Sainz uzima dva naslova svjetskog prvaka.

Njega su naslijedili Juha Kankkunen i Didier Auriol. Posljednje dvije godine identičan posao, ali s Toyotom Yaris rade Ott Tänak i Sébastien Ogier koji je i aktualni prvak.

Kopirati
Drag cursor here to close