Zapaljeni bolid

Van der Merwe: Sekunde su bile kao godine

''Nikada nismo u ovih 12 godina koliko se bavimo ovim poslom vidjeli nešto slično'', zaključio je van der Merwe.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 30. 11. 2020. u 08:02 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Južnoafrikanac Alan van der Merwe je tamo 2003. godine bio prvak Britanske Formule 3000. Jedno vrijeme je imao posao test vozač BAR-a, od 2009. godine ga možemo gledati na startu utrka Formule 1. Točnije, Alan se nalazi automobilu sa svojim kolegom koji isprati prvi krug utrke iza leđa posljednjeg bolida na startu.

Nakon nesreće koja se dogodila na stazi u Bahrainu, Alan i doktor Ian Roberts, dvojac iz medicinskog vozila se našao u centru pažnje. Alan je bio taj koji je prvi pružio ruku u onoj nestvarnoj sceni, kada iz zapaljenog bolida izlazi Romain Grosjean i kroz ogromni plamen odlazi na sigurno.

''Nikada nismo u ovih 12 godina koliko se bavimo ovim poslom vidjeli nešto slično. Toliko veliki plamen. Treba nam neko vrijeme dok potpuno shvatimo što se dogodilo. Iako je trajalo nekoliko sekundi, nama je djelovalo kao da traje godinama. Uz sve to što se dogodilo, vidjeti kako Romain bez ičije pomoći izlazi iz bolida, to je bilo krajnje nevjerojatno. Bilo je olakšanje vidjeti da je Romain vani i da je dobro. Ovo je samo dokaz da sigurnosni sustavi, halo, ograde, sigurnosni pojasevi i sve ostalo radi onako kako bi trebalo. Da je samo jedna od tih stvari nedostajala krajnji ishod bi mogao biti potpuni drugačiji. Tijekom godina se pripremamo, vježbamo, razgovaramo o mogućim situacijama, ali ovo je bila potpuno ludo. Ovo su one situacije u kojima morate razmišljati i reagirati jako brzo'', zaključio je van der Merwe.

Foto: Internet / Van der Merwe: Sekunde su bile kao godine 

Uz van der Merwea, tu je bio i FIA-in medicinski delegat, doktor Ian Roberts. 

''Pratili smo prvi krug, ono što radimo godinama. U jednom trenutku smo vidjeli veliki plamen, a kada smo stigli na lice mjesta imali smo jednu čudnu scenu. Pola bolida s jedne strane, preko ograde je bio drugi dio bolida u plamenu. U tom plamenu, primijetio sam s desne strane kako Grosjean pokušava izaći iz bolida. S aparatom za gašenje požara uspjeli smo tek stvoriti nešto malo prostora, usporiti plamen kako bi se Romain probio do ograde, kako bismo ga mogli povući prema nama. Rekao sam mu da sjedne, na nogama je bio poprilično klimav. Primijetio sam kako se vizir istopio, kacigu smo morali skinuti kako bismo vidjeli da li ima povrede glave. Ipak, već u tom trenutku smo bili sretni kako nema nekih povreda opasnih po život. Požalio se na neke bolove u rukama i nogama, ali smo vidjeli kako se radi o opeklinama. Uskoro je Romain prebačen u bolnicu'', kaže Roberts koji je dugo vremena u svojoj karijeri glavni da ga tako nazovemo, doktor na Silverstoneu za vrijeme VN Velike Britanije.

On je desna ruka professor Jeana-Charlesaa Piettea stalnog delegata FIA-e kojeg uglavnom izvještava o tome kako je u određenim situacijama reagirao lokalni medicinski tim na stazi.

Kopirati
Drag cursor here to close