Formula 1

Ustanak Ferrarija i Red Bulla: Pogoduju li gume Mercedesu?

Poznati proizvođač Pirelli opskrbljuje bolide Formule 1 svojim gumama, a neki mu spočitavaju kako je temperatura na kojoj one optimalno ''rade'' - preniska.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 28. 06. 2019. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Witters / Sebastian Vettel  i Carlos Sainz na stazi

Kad nekom timu u Formuli 1 ne ide onako kako su zamišljali, počnu se tražiti razni krivci za neuspjeh. Kako guma može dosta toga podnijeti, najlakše je ''udariti'' po njoj i zatražiti da se uvedu novi pneumatici.

Čini se kako je frustracija nekih timova, Posebice Ferrarija i Red Bulla, i u ovoj sezoni posljedica nezadovoljstva gumama.

Kao što je poznato, proizvođač Pirelli opskrbljuje bolide Formule 1 svojim gumama, a neki mu spočitavaju kako je temperatura na kojoj one optimalno ''rade'' - preniska. S obzirom na malu temperaturu, u prednosti je serijski pobjednik ove sezone - Mercedes!

Zbog toga Red Bull i Ferrari traže neko drugo rješenje, a podržavaju ih još neki timovi.

Kako se ovoga vikenda vozi utrka na stazi u austrijskom Spielbergu (deveta utrka sezone), bit će održan sastanak predstavnika timova s i međunarodne asocijacije Fia s direktorom Pirellija za motorističke sportove, Mariom Isolom.

Raspravljat će se o tome hoće li biti moguće dobiti nove modele guma već nakon ljetne stanke, koja će uslijediti krajem kolovoza, nakon održavanja utrke na stazi Spa.

Kritičari aktualnog modela guma zagovaraju povratak onih iz 2018. godine, s obzirom da su bolje ležale na stazi, zbog čega su se vozači bolje snalazili.

"Načelno, možemo isporučivati nove gume, ukoliko to zatraži sedam od deset timova ili Fia tako nešto naloži. Međutim, nitko ne zna kakav će biti rezultat toga", kazao je Mario Isola nakon nedavne utrke u Kanadi.

Foto: Reuters / Svjetski prvak Hamilton: Stare su gume bile puno lošije!

"Gume iz 2018. nikad nismo probali na bolidu iz 2019.", kaže Sebastian Vettel, izražavajući na taj način oprez u smislu neizvjesnosti rezultata promjene tipa guma.

S obzirom da se na početku svake sezone testiraju nove gume na novim bolidima, povratak starih guma na novu aerodinamiku vozila, značio bi lutriju za vozače. A na lutriji nitko nije siguran u pobjedu.

S druge strane, svih dosadašnjih osam utrka ove sezone dobio je Mercedes, pa Formula 1 postaje pomalo dosadna.

Kopirati
Drag cursor here to close