Jeremy, Richard, James

TG je mrtav, živio GT!

AutoMoto / AutoMoto Sport | 17. 11. 2016. u 22:26 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neki kažu da ja njihov bivši show propao poput pokušaja da se oformi Gradsko vijeće Mostara i da se njih pitalo - Džeku bi izvadili iz igre prije nego je žešće naivno pocrvenio u Pireju. Sve što znamo je da se više ne zovu Top Gear, nego Grand Tour.

Tri sredovječna muškarca upitnih manira za volanima superautomobila. Ne zvuči kao materijal zbog kojeg biste otkazali izlazak i zavalili se u fotelju u društvu velike kese čipsa – no njihova je karizma toliko jaka da na smijeh tjera i one koji su uvjerenja da je 'ajnšlag' porcija šlaga…

Jeremy Clarkson je očinska figura iza njihovog branda. Mušičavi, političko nekorektni grubijan, ako želite orangutan, ali nadasve simpatični automobilistički novinar koji je zanat ispekao 80-ih i 90-ih u showu kojeg je kasnije učinio svojim – zbog njega danas pričamo o 'Top Gearu prije Clarksona' i 'Top Gearu poslije Clarksona'.

Richard Hammond je od početka akter 'Top Geara prije Clarksona', najmlađi je i najmoderniji, ali i kratkog fitilja. Mnogi kažu i najbolji, definitivno najhrabriji šofer među njima, no ta ga je hrabrost za malo koštala života kada se u dragsteru nimalo prijetećeg imena Vampire isprevrtao, završio u komi i izgubio pamćenje, zbog čega ga je vlastita supruga dva puta morala zavoditi…, uspješno.

James May se priključio kasnije i odmah u svom prvom pojavljivanju dokazao da je slučaj za sebe…, ili za ozbiljno psihološko razmatranje. Najkarizmatičniji, najengleskiji, najstariji i najsmješniji od njih, James se, kako je to neko jednom egzaktno opisao, pred kamerama ponaša kao da ih nema, a to ga dovodi u situacija da nas sve duši s detaljima iz nekih davnih vremena koja nikoga ne zanimaju – nešto poput strica Alberta iz Mućki, čija svaka druga rečenica počinje sa 'During the war…' Kako ga ne možete voljeti?

Zajedno su svijetu podarili 22 sezone koje su nas naučile – da su talijanska auta poput ljubavnica, strastvena ali i upitno pouzdana, njemačka pouzdana poput supruge, ali previše predvidljiva, a korejska…, zapravo sranje, ništa više, ništa manje.

Monthy Python na kotačima potrajao je od 2002. do prošle godine, kada je Clarkson, nezadovoljan hladnim ručkom, u prolazu zakačio producenta, što je odvelo do nezamislivog poteza BBC-a – orangutan je otpušten, a sa njim su otišla i druga dvojica, onaj mali živčani i onaj treći…, duge kose.

Amazon era

Pred nasljednike predvođene radio voditeljem Chrisom Evansom i 'vječnim prijateljem' Mattom LeBlancom bačena je planina od izazova – morali su nastaviti gdje je JRJ trojac stao, a to, jasno, nije bilo moguće. Greška je, između ostalog, napravljena jer je zadržan isti format showa, a nekomu je palo na pamet i to da Evansu naloži da pokuša imitirati neprikosnovenu Clarksonovu dikciju. Unlike.

Novi Top Gear naišao je hladan, neprijateljski prijem, što je još jednom naglasilo ono što smo sa JRJ trojcem doživljavali zdravo za gotovo – oni su, koliko se god kreveljili, bili i ostali automobilistički novinari, što krištavi Chris Evan nikad neće biti.

Dugo se na najavu novog JRJ projekta nije čekalo – vrlo brzo procurio je dogovor s Amazonom koji će nam sutra, u petak 18. studenoga, premijerno, prvom epizodom, konačno pokazati kako će izgledati novi show, već sada famozni The Grand Tour.

Bit će to premijera višestruko skupljeg showa na kojeg se, vjerujemo, neće biti teško naviknuti – usprkos činjenici da više neće biti Stiga, segmenta 'zvijezde za volanom' (Star in a Reasonably Priced Car) ili Cool Walla.

Jer ukoliko su Jeremy, Richard i James ostala tri ista kretena, a sve ukazuje na to da jesu, greške ne bi trebalo biti… ili oni samo žele da tako mislimo. Očekujte sve pa možda i test pokojeg noviteta. Možda im se omakne.

And on that Bombshell…

Kopirati
Drag cursor here to close