F1

Staze koje nam nedostaju

Nažalost, svaka priča o ovoj stazi nakon 1994. godine počinje i završava s crnim vikendom i tragedijama koje su se dogodile u samo dva dana.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 03. 04. 2020. u 21:49 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U godini kada je sve stalo, kada se ne zna koliko će uopće utrka biti voženo i kada će se voziti, mi smo za vas odlučili malo da se vratimo u povijest, na neke od legendarnih staza na kojima se nekad vozila Formula 1. Od Imole, preko Estorila, Brands Hatcha, Magny Coursa, Kyalamija, Watkins Glena...

Imola:

Nažalost, svaka priča o ovoj stazi nakon 1994. godine počinje i završava s crnim vikendom i tragedijama koje su se dogodile u samo dva dana. Prvo je Rubens Barrichello pretrpio gadnu nesreću na treningu u petak i imao je sreće da nije zadobio ozbiljnije ozljede. Roland Ratzenberger sljedećeg dana izgubio je život u teškom izlijetanju u zavoju Villeneuve. Dan kasnije, nakon nesreće u zavoju Tamburello poginuo je veliki Ayrton Senna.

Video: Ayrton Senna Crash Imola 1994 San Marino Grand Prix

Samo pet godina ranije na istom mjestu tešku nesreću je imao i Gerhard Berger čiji se bolid zapalio. Staza Dino i Enzo Ferrari je ustvari trebala biti zamjenska za Monzu, ali se na istoj od 1981. godine vozila VN San Marina. Na prvoj utrci 1981. pobijedio je Nelson Piquet, sljedeće godinu je utrku završilo tek sedam vozača. Nakon odustajanja Renaulta, Ferrariji Gillesa Villeneuvea i Didiera Pirona trebali su rutinski odraditi vožnju do dvostruke pobjede, Pironi je pobijedio, Gilles je bio jako ljut, zakleo se da neće više nikada neće pričati s Didierom. Velikih duela na ovoj stazi imali su Senna i Prost i zapravo mnogi su skloni tvrdnji kako se njihovo rivalstvo 'rodilo'' baš u Imoli.

Video: Senna vs Prost - 1985 San Marino Grand Prix

Nakon 1994. godine, Tamburello i Villeneuve, pretvoreni su u šikane i sigurnosno su usporili kretanje bolida. Michael Schumacher je slavio sedam puta, ali pobjeđivali su tu Patrik Tambay, Elio de Angelis, Ralf Schumacher i Heinz-Harald Frentzen. Posljednja trka je vožena 2007. godine.U srpnju 2016. Imola je potpisala ugovor o domaćinstvu VN Italije od sezone 2017. Međutim, 2. rujna 2016. objavljeno je da je Monza osigurala novi ugovor za nastavak utrka na svojoj stazi. Predstavnici Imole pokrenuli su sudski postupak protiv te odluke navodeći da je ugovor prekršen. Ipak, 8. studenoga 2016. povukli su taj slučaj sa suda.

Estoril:

Autódromo do Estoril izgrađen je 1972. godine, a prva VN Portugala bila je 1984. godine. Svoju konfiguraciju je mijenjala nekoliko puta najviše iz sigurnosnih razloga. U vrijeme kada je bila domaćin Formule 1, njena dužina je iznosila 4.350 metara, da bi poslije Sennine smrti u Imoli bila dodana šikana, koja ju je produžila za deset metara. Baš na prvoj utrci te 1984. godine slavio je Prost, ali je Lauda postao treći i posljednji put prvak sa svega pola boda prednosti u odnosu na Francuza. Na ovoj stazi je svoju prvu pobjedu proslavio Ayrton Senna.

Video: GP de Portugal 1985 - Primeira vitória de Ayrton Senna na F1

S obzirom na to da je vožena po velikoj kiši Senna je dobio nadimak ''kišni čovjek". Svoju 28. pobjedu u karijeri tu je upisao Alan Prost. Ne treba zaboraviti ni utrku 1989. godine, kada je Manselu pokazana crna zastavica zbog incidenta s Brazilcem, kao ni manevar Jacquesa Villeneuvea, kada je s bočne strane pretekao Michaela Schumachera na posljednjoj utrci 1996. u Estorilu.

Video: Villeneuve vs Schumacher
Video: GP Portugal 1989 - Senna e Mansell

Brands Hatch:

Definitivno, Brands Hatch može se ubrojati među najlegendarnije staze u Formuli 1, iako je samo 12 puta na njoj vožena utrka Formule 1. Ima tek devet zavoja, duga je 3.908 metara, a jedan od glavnih razloga zašto danas nije u kalendaru je sigurnost, ali i njena dužina. Jer, jedina staza koja je kraća od četiri kilometara za koju ima mjesta u Formuli 1 je ona u Monte Carlu. Od prve utrke do posljednje, ova staza se mijenjala u kalendaru sa Silverstoneom kada je u pitanju VN Velike Britanije. Na njoj su pobjeđivali Jimi Clark, Jack Brabham, Jochen Rindt, Emerson Fittipaldi, Niki Lauda, Nelson Piquet, Alan Jones, Nigel Mansell.

Video: 1986-Brands Hatch-Start & crashes at first turn

Lauda je jedini slavio tri puta, Mansell je povezao dvije pobjede, ujedno su to bile posljednje utrke Formule 1 na ovoj stazi 1985-86. Za razliku od nekih drugih staza, Brands Hatch je zauzet tijekom godine, ali uglavnom se radi o nekim manje atraktivnim kategorijama kada su u pitanju automobili ali i motocikli.

Magny Cours:

Smještena u centralnom djelu Francuske, staza Magny-Cours je jedna od najravnijih staza od svih staza Formule 1. Njen najveći problem je ležao u činjenici da se nalazi daleko od velikih gradova – pošto je udaljena više od 200 kilometara od Pariza i Lyona. Relativno je mlada s obzirom na to da se prva utrka vozila 1991. godine u kojoj je pobijedio Nigel Mansell nakon velike borbe s "profesorom" Prostom. 

Video: 1991 FIA review Round 7 France

Schumacher je bio apsolutni vladar ''Magny Coursa'', a 2006. godine je na tom mjestu postao prvi vozač u povijesti koji je na jednoj stazi ostvario osam pobjeda. Posljednji pobjednik je bio Felipe Massa 2007. godine.

Kylami:

U periodu od 1967. do 1993. godine, Velika nagrada Južne Afrike je zauzimala posebno mjesto u kalendaru Formule 1, a 20 puta je ugostila najbolje vozače na svijetu na stazi Kyalami.Radilo se o vrlo kratkoj stazi koja je bila na relativno visokoj nadmorskoj visini, što je naravno bilo opterećenje za motore. Na ovoj stazi svoju posljednju utrku i pobjedu je ostvario Jim Clark. Ujedno je to bila prva utrka na kojoj je dozvoljeno sponzoriranje na bolidima. 1974. godine, na testiranjima prije utrke je poginuo Peter Revson, vozač Shadowa. Tri godine kasnije gine i Tom Pryce, vozač Shadowa, i Fredrik Jansen van Vuuren, sudac uz stazu.

Video: GP Sudafrica, Kyalami 1977 Incidente di Pryce commentato dalla tv francese TF1
Video: Pryce fatal accident

Zanimljivo, baš te godine Niki Lauda ostvaruje svoju prvu pobjedu nakon nesreće na Nürburgringu. 1983. godine je Piquet završio na trećem mjestu nakon velike borbe, ali mu je to bilo dovoljno za titulu.Senna je tu osvojio prvi bod, dok je Prost slavio na zadnjoj utrci koja je vožena 1993. godine. U 20 utrka voženih na Kyalamiju, 15 je različitih vozača došlo do pobjede.

Watkins Glen:

Staza Watkins Glen bila je poznata kao domaćin Velike nagrade Sjedinjenih Država, koja je na njoj vožena 20 godina zaredom. Raspored staze je bio savršen, kao i krajolik. Nažalost, s novim “ground effect” bolidima krajem 1970.-ih, postojala je zabrinutost za sigurnost vozača pa je staza izbačena iz F1 kalendara. 15 utrka je održano pod nazivom Velika nagrada SAD-a, dok ih je pet voženo pod imenom VN SAD-a Istok.

Pobjedu na prvoj utrci odnio je Innes Ireland u Lotusu. To je ujedno bila njegova prva pobjeda, ali i prva pobjeda za Team Lotus. Na utrci nije nastupila momčad Ferrarija, ni njen vozač i novi svjetski prvak Phil Hill. Razlog tomu je bila tragedija u Monzi gdje je poginuo Ferrarijev vozač Wolfgang von Trips i još 15 gledatelja. I na ovoj stazi je bilo nesreća.
1969. godine legendarni Graham Hill je bio katapultiran iz kokpita, nakon što mu je pukla guma na brzom pravcu "Front Straight", tom prilikom je Britanac slomio obje noge.

Video: 1969 F1 America GP crash (Aftermath)

U posljednjim minutama jutarnjih kvalifikacija, 1973. godine gine François Cevert.

Video: Watkins Glen 1973 Fatal Cevert

Istu sudbinu je doživio sljedeće godine Helmuth Koinigg. 1980. godine je vožena posljednja VN SAD na ovoj stazi. Dvostruku pobjedu za Williams ostvarili su Jones i Reutemann. Svoju posljednju utrku u karijeri odvezla su dva svjetska prvaka, Emerson Fittipaldi i Jody Scheckter.

Video: F1 1980 Race 14 Giacomelli out Alan Jones is champion Usa gp Watkins Glen by magistar
Kopirati
Drag cursor here to close