Feđini specijali

Senna i Monaco, ima neka tajna veza

''Morate sastrugati zaštitne ograde gumama da biste bili brzi. Ne možete izgubiti fokus ni sekunde. U svakom slučaju, to Osobno volim puno utrke u Kneževini. Bio sam prvi Brazilac koji je pobijedio na VN Monaca'', znao je reći Senna.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 23. 05. 2021. u 12:38 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od trenutka kada je na kišom natopljenim ulicama Monte Carla očarao svojon vožnjom u skromnom Toleman-Hartu, stvorena je neka čudna, tajna veza između glavnog grada Kneževine i nikada prežaljenog Ayrtona Senne.

Vozio je i pobjeđivao Brazilac na drugim stazama, pravio greške, osvajao i ostajao bez titula, ali svaki njegov nastup nakon tog 3.lipnja 1984. godine je bio nešto posebno u Monacu. Valjda zato što je to Monte Carlo, najzahtjevnija ili ako hoćete najslavnija staza Formule 1.

Bez obzira da li se radilo o utrci ili kvalifikacijama, slobodnom treningu. Uvijek ste morali biti spremni na nešto posebno, nešto više. A ako kojim slučajem ne znate, Senna je od svih vozača napravio najviše na ovoj stazi. Otišao je ostavivši iza sebe šest rekordnih pobjeda.

''Novi bolid nam je sjajan, brz i može konkurirati. Još uvijek nedostaje nekoliko stvari, ali mislim da će nas daleko dovesti. Vjerujem da će broj trinaest biti sretan jednog dana'', aludirao je nakon svojih prvih kvalifikacija 1984. godine na VN Monaca.

Nisu mu dali da bude prvi

U svom stilu tada još za većinu manje poznati Brazilac je vozio sjajnu utrku, spuštao se i približavao onim najboljim. U 31. krugu Senna je bio samo sedam sekundi iza Prosta kojeg su sve više mučile kočnice na hladnoj i mokroj stazi. Direktor utrke slavni Jacky Ickx odlučio je zaustaviti utrku, odlučio je zaustaviti utrku. Prost je imao tu informaciju, Senna ne. Prošao ga je na stazi i bio je uvjeren kako je on pobjednik, ali nije bio.

Ickx je optužen da je favorizirao Prosta jer je ovaj imao veze s Porscheom i McLarenom, a novinari su spominjali i veze između predsjednika F.I.A. i Prosta kao još jedan od faktora u potencijalnoj uroti protiv Senne. Mnogi će reći kako se upravo tog dana stvorilo veliko rivalstvo koje je prelazilo ponekad okvire sportskog, ono između Senne i Prosta.

Krug koji je odvozio u transu

Tri godine kasnije, Senna će proslaviti svoju prvu pobjedu na VN Monaca. Ovaj put kao vozač Lotus Honde. Startao je kao drugi iza Nigela Mansella. Lovio je slavnog Britanca do tridesetog kruga, a onda ga više nitko nije mogao zaustaviti. Ostavio je čak 33 sekunde iza sebe drugoplasiranog Piqueta u Williamsu. Sennina pobjeda ujedno je bila i prva jednog bolida F1 s aktivnim ovjesom.

Posebna priča bio je nastup Senne 1988. godine u Kneževini. Tada je već Ayrton bio vozač McLarena. U kvalifikacijama je Senna odvozio nevjerojatan krug, krug za sva vremena na ovoj stazi. Od Prosta je Senna bio brži čak 1.4 sekunde. Taj jedan krug je Senna odvozio kao u transu. Priznao je to.

''Prvo sam vodio, potom sam imao pola sekunde prednosti, pa punu sekundu, i nastavio voziti. Najednom, bio sam dvije sekunde brži od bilo koga drugog. U tom sam trenutku shvatio da više ne upravljam bolidom svjesno. Na neki način, vozio sam instinktivno, samo što sam bio u drugoj dimenziji. Kao da sam u tunelu, ne samo ispod hotela, cijela se staza pretvorila u tunel. Išao sam i išao, brže i brže. Bio sam daleko preko svog limita i odnekud pronalazio još više. To je bio moj maksimum, nisam mogao izvući više. I nikad više nisam postigao taj osjećaj. Kada se utrkujem protiv sata i protiv drugih vozača, osjećam da moram dati najbolje od sebe, biti najveći. U tim trenucima ne mislim ni na što drugo. Upravo se to dogodilo u Monte Carlu'', pojasnio je tom prilikom Senna.

Kako je to izgledalo u boksu McLarena, najbolje je opisao njegov fizioterapeut Josef Leberer

''Kada je sjeo u bolid, znali su da će svjedočiti nečemu veličanstvenom. Otišao sam mu provjeriti vremena i vilica mi je pala na pod od šoka. Znao sam odmah da je Ayrton napravio nešto posebno i da takvo što nećemo imati prilike opet vidjet'', pojasnio je Leberer.

Senna je dan poslije uništavao Prosta, Francuz je bio očajan, kasnio je po pedeset sekundi, ali je na kraju popustila koncetracija. Brazilac se zabio u zid kod Portiera.

Sljedećih pet godina Sennu više nitko nije mogao pobjediti u Kneževini. Jesu Mansell i Prost ali samo u kvalifikacijama.

1989. godine, Senna je bio dominirao na stazi, Prost nije imao šanse. Kako je to izgledao na stazi, najbolje pokazuje rezultat trećeplasiranog na kraju Stefana Modene. Talijan je završio na postolju sa krugom zaostatkom. A Senna je imao velikih problema sa prvom i drugom brzinom.
Ni utrka vožena sljedeće godine nije nudila neke promjene. Opet je to bila igra mačke i miša Senne i Prosta. S tim, da "Profesor" nije izdržao pa je odustao. Nešto su pokušavali Alesi i Berger ali nisu na pravi način mogli ugroziti Brazilca.

Postao kralj

Senna je brzo stvorio golemo vodstvo nad Modenom i Patreseom. Većina Senninih lovaca eliminirana je u 42. krugu kada je Modenin motor " rekao svoje". Ostali je nešto ulja na stazi što je skupo koštalo Patresea. Senna je osvojio svoj četvrti Grand Prix Monaca u pet godina za 18 sekundi nad Mansellom, Alesijem, Morenom, Prostom i Pirrom. Zanimljivo, Senna je dobio poruku od ljudi iz pit wall-a da mora odvoziti još jedan krug jer nisu bili sigurni da je utrka završena. Bila je to treća pobjeda Senne u Kneževini.

Jedna od onih utrka koje se izdvajaju je svakako ona iz 1992. godine. Senna je ostao bez pole positiona nakon pet godina. Mansell je vodio glavnu riječ, ali je onda prepustio prvo mjesto Senni nakon greške u boksu. Osam krugova su Senna i Mansell vodili žestoku borbu, Brazilac je pobjedio za samo 2 desetinke prednosti. Mansella je ta borba toliko iscrpila da se nije mogao se popeti do postolja.

Trenutak kada je potvrdio status vladara u Kneževini dogodio se u 78 krugu utrke 1993. godine. Ili možda bolje rečeno 45 krugova ranije. Naime, u tom trenutku je odustao vodeći mladi Michael Schumacher. To je bila utrka nakon koje je Senna prestigao Grahama Hilla po broju pobjeda u Monacu. Hill je ostao na pet, Ayrtonu je to bila šesta. Nažalost, taj nastup je bio njegov posljednji ikada na kultnoj stazi. Pobjedio je kao vozač Williamsa.

''Ulice Monte Carla su veliki izazov za vozače. Morate sastrugati zaštitne ograde gumama da biste bili brzi. Ne možete izgubiti fokus ni sekunde. U svakom slučaju, to Osobno volim puno utrke u Kneževini. Bio sam prvi Brazilac koji je pobijedio na VN Monaca'', znao je reći Senna.

Kopirati
Drag cursor here to close