Feđini specijali

Pirelli se pita, što je bilo s gumama u Engleskoj?

Ako se otkrije da su gume pukle zbog istrošenosti, moramo pronaći neki sustav'', mišljenja je Mario Isola iz Pirellija.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 04. 08. 2020. u 14:19 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pirelli se pita, što je bilo s gumama u Engleskoj? Silverstone kao staza troši gume. Zato i nije čudo da često pucaju, dovoljno je sjetiti se 2013. godine. Te godine je prvo pukla stražnja lijeva guma Lewisu Hamiltonu u trenutku dok je bio vodeći na stazi ispred Vettela s prednošću od dvije sekunde. Britanac je pao na posljednje mjesto. Ubrzo nakon toga stražnja lijeva guma pukla je i Felipeu Massi, a do kraja utrke gume su pucale Jeanu Ericu Vergne-u te Sergiu Perezu. Nakon te utrke, ljudi u Pirelliju su odlučili vratiti se na konstrukciju guma od kevlara, umjesto tadašnje od karbonskih vlakana. Sedam godina kasnije, opet smo na istoj stazi svjedočili pomalo nevjerojatnim stvarima. Bottasu je guma stradala dva kruga prije kraja, pa je ostao bez postolja.

Video: Onboard of Valtteri Bottas front tyre goes off in British GP 2020

Ista sudbina zadesila je Sainza, a onda je u posljednjem krugu i vodećem Hamiltonu stradala guma, ali je njegova prednost u odnosu na drugoplasiranog Verstappena je bila dovoljna pa se uspio dovesti do cilja na tri zdrave. Nakon posljednjih događanja u Engleskoj, iz Pirellija poručuju kako su spremni provesti istragu, kako bi vidjeli o čemu se radi.

''Moglo bi biti do potrošenosti tih guma jer sigurno je da su one nakon 38 krugova bile poprilično istrošene, ali ne tvrdim da je to uzrok problema. Moglo je doći do toga i zbog krhotina, imali smo na stazi dijelove prednjeg krila Kimija Raikkonena i još neke druge krhotine. Zbog toga želimo istražiti ne samo ove gume koje su se probušile, već i sve ostale gume korištene u završnim krugovima utrka, kako bismo potražili bilo kakve indikacije što se zapravo dogodilo. Imamo mogućnost provesti analizu u našem laboratoriju na stazi. Vremena za istragu nemamo puno jer sljedeća se utrka vozi već sljedeći tjedan, tako da nam zaključci trebaju što prije. Moramo imati neke odgovore što prije. Što bismo mogli napraviti kratkoročno? Implementirati pravilo maksimalnog broja krugova na istim gumama, o tome bismo mogli raspravljati s FIA-om čim otkrijemo uzrok ovih problema. Ako se otkrije da su gume pukle zbog istrošenosti, moramo pronaći neki sustav'', mišljenja je Mario Isola iz Pirellija.

Video: Last lap drama with Carlos Sainz & Lewis Hamilton in British GP 2020
Kopirati
Drag cursor here to close