uvodi se "Halo"

Od sezone 2018. Formula 1 uvodi posebnu zaštitu za kokpit

AutoMoto / AutoMoto Sport | 19. 07. 2017. u 22:13 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč mnogim otporima, šef svjetske automobilske asocijacije FIA, Jean Todt (71), donio je odluku da se od sezone 2018. u Formuli 1 uvodi posebna zaštita za kokpit, takozvani 'Halo'.

Već su testirani razni modeli ovog 'oreola', a odnio je prevagu nad takozvanim „Shieldom“, koji je zamišljen kao neka vrsta vjetrobranskog stakla na bolidu.

Jean Todt se u srijedu sastao s takozvanom Grupom za strategiju, ali nije postignut dogovor u vezi uvođenje zaštite na kokpitu.

Francuz je stoga samostalno donio ovu odluku, što omogućuju posebna pravila FIA-e kad se radi o sigurnosti vozača bolida Formule 1. Grupa za strategiju u tom slučaju ne mora odobriti njegove odluke, ali one postaju važećim.

Vozači su testirali i jednu i drugu vrstu zaštite kokpita, ali su se žalili da im zaklanja vidik. Međutim, njezina primarna uloga je da ih zaštiti od letećih predmeta u slučajevima sudara bolida, pošto kaciga koju vozači nose nije u mogućnosti jamčiti potpunu zaštitu glave.

Model zaštite 'Halo' estetski se nije dopao ni vozačima ni ljubiteljima Formule 1, a vozači su na početku ove sezone većinski bili protiv postavljanja tog novog zaštitnog dodatka na bolid. Ipak, unatoč glasovima vozača, zaštita za kokpit se od iduće sezone uvodi.

Kopirati
Drag cursor here to close