Nove mjere

Obuka za B kategoriju skuplja i do 50 posto?

Dosad su vlasnici auto-škola slobodno formirali cijene i one su se znatno razlikovale, a ova mjera, kako kažu, trebalo bi zaštititi struku i kandidate, kojima će se omogućiti garancija da će škola održati određeni broj sati.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 04. 07. 2018. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hoće li doći do drastičnog poskupljenja vozačkih ispita pokazat će stav nadležnih entitetskih i županijskih organa u BiH, od kojih je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH zatražilo mišljenje o Podnacrtu odluke o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnog sata iz teoretskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače.

Dosad su vlasnici auto-škola slobodno formirali cijene i one su se znatno razlikovale, a ova mjera, kako kažu, trebalo bi zaštititi struku i kandidate, kojima će se omogućiti garancija da će škola održati određeni broj sati.

To ne odgovara pojedinim vlasnicima auto-škola, koji smatraju da će predložene cijene dovesti do poskupljenja obuka B kategorije pa bi dosegla i oko 1.300 KM.

Zoran Andrić, pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH, kaže za "Nezavisne" da će Ministarstvo u suradnji s organima za obrazovanje predložiti faktore koji će se koristiti prilikom izračuna cijena.

"Prilično je težak izazov da odredimo koja je to donja granica, Ministarstvo je dalo prijedlog i nadležni organi to razmatraju, a do polovine ovog mjeseca imat ćemo zajednički okvir. Naš je zadatak da radimo koordinaciju, a ako se oni ne usuglase onda mi nismo uspjeli u realizaciji zakona", kaže Andrić i dodaje da se usuglašeni prijedlog odluke šalje prema Vijeću ministara BiH.

Ističe da oni određuju što je to minimum koji garantira da će škola održati određeni broj sati.

"Ne možemo dozvoliti da nam neko nudi neki popust, a da na račun tog popusta smanji broj sati. Pojedini instruktori zloupotrebljavaju sistem i gledaju ga kao način da zarade novac. Moramo staviti kandidata na prvo mjesto", rekao je Andrić.

Mira Bera iz Zavoda za obrazovanje odraslih RS rekla je da su oni poslali svoje mišljenje te da nisu suglasni s iznosima niti da se određuju ti iznosi. Dodaje da su suglasni s tim koji elementi trebaju ući u cijenu, ali ne i da se određuje financijsku  dio, jer su te cijene prilično visoke.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje sigurnost prometa RS i vlasnik auto-škole, rekao je da je ovo neprihvatljivo te da bi to donijelo poskupljenje B kategorije za oko 50 posto.

Prema njegovim riječima, za B kategoriju potrebno je 35 sati vožnje, koji prema predloženom koštaju po 30,5 KM, što je preko 1.000 KM, plus liječničko uvjerenje, prva pomoć i polaganje testova, što je još 270 KM. To znači da će kandidata za B kategoriju u džepu morati imati oko 1.300 KM.

"Obuka za autobus će koštati 2.500 KM, a mi i ovako nemamo vozača na tržištu, još ako se tome doda liječnički i polaganje testova to je ukupno oko 3.000 KM. Stanje s vozačima se definitivno još više usložnjava", kaže Jaćimović za "Nezavisne" i dodaje da će kandidata biti sve manje, a auto-škole će se ugušiti.

Kopirati
Drag cursor here to close