Jedna stepenica do F1

Nasljednik Mick je spreman za velike stvari

Mick je potvrdio talent, stigao je jednu stepenicu do Formule 1, nemoćni tata Michael ne može pomoći, ali može biti miran. Nasljednik je tu.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 30. 11. 2018. u 08:47 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Kako izgleda, Spa je dobro mjesto za obitelj Schumacher. Kada sam vidio kišu ovog jutra, već sam bio sretan: ja sam poput kiše i stoga sam znao da će to uspjeti", govorio je mladi 19-godišnji Mick Schumacher nakon završetka utrke na legendarnoj stazi Spa prošle nedjelje.

Mick je prvi prošao ciljem nakon žestokog troboja s Robertom Shwartzmanom i Marcusom Armstrongom na utrci Formule 3. U samom finišu fantastičnim potezom je prvo iznenadio timskog kolegu Roberta Shwartzmana uoči ulaska u zavoj Eau Rougea, da bi odmah zatim prošao i vodećeg Marcusa Armstronga te sigurno zadržao prvo mjesto. Simbolično, na mjestu gdje je njegov otac Michael vozio svoju prvu utrke u karijeri.

"Moj otac je moj idol. On je najbolji, on je moj uzor. Želim da budem svjetski prvak u Formuli 1 jednog dana. To je definitivno moj cilj. To je nešto što svaki vozač želi. Uspjeh ću posvetiti ocu", pojasnio je Mick koji je imao priliku prošle godine baš na stazi Spa u Belgiji voziti bolid u kojem je njegov otac ostvario prvu F1 pobjedu.



Bertrand Gachot vozač Jordana je napravio glupost, suzavcem je nasrnuo na jednog londonskog taksistu, pa je Eddie Jordan šef ekipe tražio zamjenu za utrku koja se vozila 25. kolovoza 1991. godine. Na kraju se odlučio za tada mladog Michaela Schumachera koji uopće nije poznavao stazu iako je rođen nekih pedesetak kilometara dalje u Kerpenu. Ali je zato menadžer Willie Webber slagao Eddia Jordana tvrdeći kako Michael poznaje stazu u dušu. Michael je par sati kasnije upoznao stazu provozavši se na biciklu. Michael Schumacher je bio sedmi u kvalifikacijama ali je onda odustao zbog kvara na bolidu u prvom krugu. Godinu dana kasnije, Michael će s bolidom Benetton Forda baš na stazi Spa ostvariti prvu pobjedu u karijeri ispred Mansella i Patresea. Mick Schumacher će se tek roditi sedam godina kasnije.

Naravno odrastajući iz Michaela, Mick nije mogao nigdje drugo završiti nego na stazi. Karijeru je počeo 2008. godine kao vozač kartinga, ali je u to vrijeme koristio majčino prezime Betsch, izbjegavajući medijsku pažnju.



U trenucima kada je njegov otac doživio tešku nesreću na skijanju, Mick je dovršavao svoju karijeru vozača kartinga i to baš u Francuskoj. Tamo je na Svjetskom prvenstvu KF-Junior kategorije završio kao drugi. Stigla je i prva prilika iz ADAC-ove Formule 4. Van Amersfoort Racing je bila njegova ekipa za koju je potpisao 2014. godine. Oschersleben je bila staza na kojoj će na upisati prvu pobjedu. Na kraju sezone je bio deseti u ukupnom periodu. Uskoro je dobio priliku da nastupa u Italiji, za ekipu PREMA Powerteam, radilo se također o Formuli 4.

"PREMA je za mene savršen sljedeći korak na mom putu da postanem kompletan vozač. Tim je veoma iskusan i otvoren, svi dobro i blisko surađuju s nama vozačima", pričao je tada mladi nasljednik.

Vozeći u ovoj seriji, dva puta je bio drugi jednom treći. Naslov prvaka u njemačkoj Formuli 4 nije osvojio jer je napravio veliku grešku na Hockenheimu, priliku za popravni je imao u Italiji, ali nije tamo nije mogao doći do titule. Ipak ostvareni rezultati u Formuli 4 bili su najbolja pozivnica za Formulu 3, u kojoj se našao opet kao vozač PREMA Powerteama.

"Formula 3 je za mene idealan korak naprijed i ne mogu dočekati da krene nova sezona. Zaista sam sretan što ostajem s PREMOM, koja je zaista profesionalna ekipa i opet ću naučiti puno toga novog. Iduća sezona će biti veoma zahtjevna, ali testovi koje smo odradili u proteklih nekoliko sedmica pokazuju da će bolid za 2017. biti veoma zabavan za voziti – ne mogu dočekati da 2017. počne", govorio je prije početka prošle sezone Mick.

Ipak, sezona nije bila ni približno uspješna kao prethodne. Treće mjesto iz Monze bio je njegov najvrjedniji rezultat. Sezonu je zaključio s 94 boda.

Definitivno, ova 2018. godina za Micka bi mogla biti prekretnica. Sin sedmerostrukog F1 prvaka ove je godine ostvario osam pobjeda i još šest postolja na putu prema naslovu prvaka. Nakon trijumfa u Belgiji sve se otvorilo, pa je Mick bio nezaustavljiv u drugom dijelu sezone. Slavio je na Silverstoneu, Misanu, Nürburgringu, Spielbergu, te je na kraju imao 365 bodova, 57 više od Britanca Dana Ticktuma.



"Naravno, jako sam sretan što sam osvojio naslov. Ne mogu opisati kakav je lijep osjećaj da radiš nešto što stvarno voliš. Ne smijem zaboraviti niti svoju ekipu koja je stvorila najbolje uvjete što mi omogućuje da se usredotočim na ono što je važno. Smatram da je to jedan od ključeva uspjeha. Štoviše, nikad nismo odustali od ove sezone i uvijek smo se pokušavali biti bolji. Nikad nismo prestali raditi na sebi", pričao je Mick nakon što je osigurao naslov prvaka.

 

S ovom titulom Mick je osigurao prelazak u Formulu 2, ali i dalje ostaje vjeran PREMA Racing teamu. Pohvale nakon osvojenog naslova stižu sa svih strana, među ostalim se javio i šef Mercedesa Toto Wolf.

- Od početka je bio pod velikim pritiskom i nije bilo lako voziti jer sezona nije krenula u najboljem pravcu . Njegova izvedba u drugoj polovici sezone bila je stoga još impresivnija. Pokazao je da ima ono što je potrebno i da može postati jedan od velikana u našem sportu.

Mick je potvrdio talent, stigao je jednu stepenicu do Formule 1, nemoćni tata Michael ne može pomoći, ali može biti miran. Nasljednik je tu.

Kopirati
Drag cursor here to close