Brdska utrka Malačka

Najjača brdska utrka u Splitu do sad: Rekord staze oboren za čak 15 sekundi

Paklene srpanjske vrućine pržile su kamen, krš i asfaltnu cestu kroz mjesto Lećevice, na obroncima Kozjaka iznad Kaštela pored Splita.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 13. 07. 2020. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije lako bilo ni gušterima, a kamoli  fotoreporteru portala Bljesak.info, pored staze kojom su jurili sudionici tradicionalne 23. brdske utrke ''Nagrada Malačke – Sv.Dujam 2020."

Krivudavom stazom u dužini od četiri kilometra, proteklog vikenda, su jurili najbolji europski trkaći automobili. Natjecatelji su došli iz svih krajeva Europe, jer su skoro sva automobilistička natjecanja otkazana zbog pandemije koronavirusa, tako da su utrke u Hrvatskoj poput Skradina te Malačke jedna od rijetkih događanja.

Na ovogodišnju Malačku, u organizaciji Splitskog autokluba stigla su čak 122 vozača iz Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Poljske, Mađarske, Slovenije i Crne Gore. Iz Bosne i Hercegovine nastupila su četiri vozača od kojih je najzapaženiji rezultat imao Salih Ljubijankić koji je koji je slavio u klasi E1-16. Osim Saliha, za BiH su vozili Hasan Ljubijankić, Bego Šakanović i Harun Hadžić.

Zbog odluke tehničkog povjerenstva Dželhad Mujkić nije nastupio u natjecateljskom dijelu, nego je samo stazu prošao kao predvozač. Talijan Simone Faggioli, najuspješniji vozač u povijesti Europskog prvenstva na brdskim stazama, sa čak jedanaest naslova najboljeg, popravio je rekord 4100 metara duge staze na Kozjaku za gotovo 15 sekundi. Stari rekord Crnogorca Miloša Asanovića – 2:07,700 – otišao je u povijest već na subotnjim službenim treninzima.

Faggioli je prije tri tjedna oborio i rekord Skradina, ali tamo nije pobijedio. Utrku je završio tek na drugom mjestu iza Christiana Merlija, dvostrukog europskog prvaka. Ovaj put Faggioli nije dopustio iznenađenja, već je uzeo i krunu ukupnog pobjednika 23. nagrade Malačka Sveti Dujam, koja je okupila najjaču ekipu u povijesti ove utrke.

Kopirati
Drag cursor here to close