Bratovim stopama

MotoGP: Marquez umjesto Marqueza

U dramatičnoj utrci u kišovitom Le Mansu, voženoj u nedjelju, mlađi brat i timski kolega legendarnog Marca Marqueza je izvrsno iskoristio teške uvjete, iako u MotoGP-iju nikada nije vozio na mokroj stazi.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 12. 10. 2020. u 16:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na MotoGP utrci za Veliku nagradu Francuske pobjedu je odnio Danilo Petrucci, dok je drugo mjesto pripalo Alexu Marquezu, bratu šestostrukog svjetskog prvaka Marca. Mlađem Marquezu je ovo prvi podij u najjačoj klasi, no mnogi u tome već naziru najavu vladavine dinastije Marquez u MotoGP-iju.

U dramatičnoj utrci u kišovitom Le Mansu, voženoj u nedjelju, mlađi brat i timski kolega legendarnog Marca Marqueza je izvrsno iskoristio teške uvjete, iako u MotoGP-iju nikada nije vozio na mokroj stazi.

Unatoč nepovoljnoj 18. startnoj poziciji, Španjolac se sjajnom vožnjom već u prvih nekoliko krugova sa začelja probio do 8. mjesta. Bio je čak nadomak pobjede, ali se na kraju morao zadovoljiti drugim mjestom iza Talijana Danila Petruccija (Ducati). Alexov najbolji rezultat karijere bio je ujedno i prvi podij za Repsol Hondu ove godine.

''Nije bilo lako početi utrku sa 18. pozicije, ali zaista sam se dobro osjećao na motoru. Ovo je odličan rezultat za tim Repsol Honde, i želim im se zahvaliti što su uvijek vjerovali u mene i tako naporno radili. Tim i ja osobno se nikada nismo predavali'', izjavio je mlađi Marquez nakon utrke.

Foto: PR / Moto GP 

Treće mjesto je pripalo Španjolscu Polu Espargaru, vozaču Red Bull KTM Factory Racinga, ispred iskusnog Talijana Andreu Doviziosa (Ducati) koji je na cilj stigao četvrti unatoč problemima sa zadnjom gumom.

Marc i Alex su prva braća koja su u istoj godini osvojila svjetske titule u motociklističkim prvenstvima, i to u dva navrata: Alex je 2014. godine bio svjetski prvak u Moto3, a 2019. u Moto3 kategoriji, dok je Marc, naravno, obje ove godine zasjeo na tron MotoGP-ija.

Stariji Marquez je sa šest svjetskih titula u MotoGP-iju (te po jednom u Moto2 i 125cc kategorijama) već sada legenda. Pred početak prvenstva bio je apsolutni favorit za novi naslov, ali je već na prvoj utrci sezone, 19. srpnja u Jerezu, doživio frakturu nadlaktične kosti zbog koje još uvijek izbiva sa staze.

Datum Marcovog povratka još uvijek nije poznat, ali ono što sigurno golica maštu fanova moto utrka jeste da li ćemo u budućnosti gledati dominaciju dvojice, a ne jednog Marqueza.

Nakon devet od 14 utrka Svjetskog MotoGP prvenstva 2020, u poretku vozača vodi Francuz Fabio Quartararo (Yamaha) sa 115 bodova, drugi je Španjolac Joan Mir (Suzuki) sa 105, dok je trećeplasirani Dovizioso sakupio 97. Alex Marquez je trenutno 14. na tablici.

Kopirati
Drag cursor here to close