Red Bull X-Fighters

Mat Rebeaud, švicarska zvijezda moto sporta u Sarajevu: Iznenađen sam ljepotom BiH

Red Bull X – Fighters je natjecanje u motokros motociklizmu u slobodnom stilu, koje je Red Bull organizirao od 2001. do 2017. godine.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 14. 10. 2021. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Red Bull X – Fighters je natjecanje u motokros motociklizmu u slobodnom stilu, koje je Red Bull organizirao od 2001. do 2017. godine. To je bio najpopularniji freestyle motocross događaj na svijetu koji se održavao više od 15 godina i s više od 50 održanih natjecatelja na šest kontinenata.

Jedan od vozača koji je ostavio dubok trag u ovom sportu je Švicarac Mat Rebeaud koji je svojevremeno briljirao izvodeći trikove u zraku. Danas istražuje lokacije za moto sport projekte. Ovih dana boravi u glavnom gradu BiH.

Na početku razgovora je istaknuo kako je oduševljen onim što je vidio u našoj zemlji.

''Zahvaljujem se na izrazima dobrodošlice. Ovdje je izuzetno lijepo, čak sam iznenađen kako je lijepo. Nažalost, ova dva dana vrijeme nije baš najbolje, ali sam upoznao neke fine ljude'', rekao je Rebeaud.

BiH ima veliki potencijal za razvoj moto sporta

Na istoj liniji zadovoljstva bio je kada smo ga pitali ima li BiH lokacije za promociju moto sporta.

''Da, baš je super, lokacije su nevjerojatne. Vidio sam mjesta koja nisam nigdje ranije imao priliku da vidim. Prije toga sam bio u prilici da sve pogledam samo na slikama. Ovo je za mene veliko zadovoljstvo'', rekao je on.

Poznati Švicarac nastavio je obiteljsku tradiciju. Smatra kako je zbog toga koračao stazama uspjeha.

''Ovo je obiteljski sport. Moj otac je bio moto kros vozač, kao i moj djed. Odrastao sam na moto kros utrkama. Čak i prije nego sam počeo voziti gledao sam utrke. Moj otac je bio uz mene sve vrijeme tijekom moje karijere. S obzirom na to da me dobro poznaje, pružio mi je ogromnu podršku. Uvijek je na mojoj strani i to je veliki plus za mene'', kazao je Mat.

''Kada ste u zraku, osjećaj je nevjerojatan''

Tijekom karijere iz Švicarske je preselio u Sjedinjene Američke Države, točnije u Kaliforniju. Naglašava da je to bio pametan potez.

''Kalifornija je mjesto gdje se puno toga događa u ovom sportu. Tu su sponzori, svi treniraju. Izuzetna stvar je to što su povoljni vremenski uvjeti. U Švicarskoj se može trenirati tijekom ljeta, a zimi je prehladno. Velika je stvar što sam došao u SAD. Upoznao sam nove ljude, možete imati vožnju svaki dan'', priča on.

Za njegovu karijeru najznačajnija je bila 2008. godina.

''Ta godina je bila najbolja za mene. Pobijedio sam u Red Bull X-Fighters natjecanju. Osvojio sam tri medalje. Izuzetno sam ponosan na to iskustvo, bilo je to veliko postignuće za mene'', smatra Rebeaud.

Na pitanje je li zadovoljan postignutim rezultatima u karijeri, odgovara.

''Da, itekako sam zadovoljan. Ne mogu da vjerujem što sam postigao. Nisam ovo očekivao. Ali nije završeno, nastavljam dalje. Veoma sam fokusiran na natjecanja, pokušavam da radim što nitko ranije nije. Na primjer kada sam vozio na snijegu na švicarskim Alpama. Ponosan sam na to iskustvo'', kazao je on.

Na kraju je opisao kakav je osjećaj kada se u zraku izvode trikovi.

''Teško je to opisati. Osjećate se slobodnim, u potpunosti ste koncentrirani. Osjećate i određenu dozu straha. U freestyle natjecanju kada padnete, plaćate cijenu. Definitivno, trebate ostati maksimalno koncentrirani'', zaključio je Rebeaud.

Kopirati
Drag cursor here to close