Grizodušje

Konstruktor Adrian Newey osjeća se krivim za smrt Ayrtona Senne

Kao što ljubitelji Formule 1 znadu, Ayrton Senna bio je tri puta prvak svijeta i smrtno je stradao 1994. godine na VN San Marina, vozeći za tim Williamsa.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 21. 09. 2018. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Adrian Newey jedan je od najvećih inženjera u povijesti Formule 1. Ovaj 59-godišnji konstruktor bolida kreirao je ukupno jedanaest jurilica koje su donijele naslov svjetskog prvaka.

Ipak, ovaj vodeći inženjer Red Bull Racing tima ima jednu duboku sjenu na svojoj duši, jer se osjeća suodgovornim za tragičnu smrt legende Formule 1, Ayrtona Senne († 34). Newey u svojoj autobiografiji kaže kako ni danas ne može govoriti o tome, a da ga glas ne izda.

"Osjećam se krivim. Čak ni danas ne mogu pričati o tome, a da me glas ne izda", kaže ovaj konstruktorski genijalac.

Kao što ljubitelji Formule 1 znadu, Ayrton Senna bio je tri puta prvak svijeta i smrtno je stradao 1994. godine na VN San Marina, vozeći za tim Williamsa.

U sedmom krugu utrke, s kamere koja je išla uživo sa Schumacherova Bennetona, vidjelo se da je Sennin bolid dvaput proklizao sa stražnje (nepouzdane) strane. To je za posljedicu imalo izlijetanje sa staze u zavoju Tamburello i udaranje u gumama nezaštićeni betonski zid. Telemetrija je pokazala da je sa staze izletio pri brzini od 310 km/h te da je do udara u zid usporio na 218 km/h, i to u manje od dvije sekunde.

Newey smatra kako je previše riskantan dizajn tog bolida mogao biti uzročnikom Sennine nesreće.

Vikend tijekom kojega je vožena Velika nagrada San Marina bio je posebno tragičan za Formulu 1. Sennin zemljak Rubens Barrichello pretrpio je teške ozljede u sudaru koji ga je spriječio da nastupi na toj utrci. Crni vikend se nastavio smrću Rolanda Ratzenbergera u slobodnom treningu koji je utjecao na Ayrtona toliko da je počeo ozbiljno pomišljati na odlazak iz svijeta Formule 1.

Ironijom sudbine, svoje posljednje jutro proveo je na sastanku kolega vozača s ciljem da potaknu FIA-u na hitno povećanje sigurnosti stvaranjem Sigurnosne grupe vozača (eng. Drivers' Safety group). Kao najstarijem vozaču ponuđena mu je uloga predsjednika.

Video: Senna, snimka tragičnog udesa

Najbolji vozač svih vremena

Ayrton Senna je u prosincu 2009. godine proglašen najboljim vozačem svih vremena u izboru svojih kolega vozača koji je proveo britanski magazin Autosport. U izboru je sudjelovalo 217 sadašnjih i bivših pilota F1 koji su ukupno sakupili 9.194 nastupa u formuli 1, te ukupno 270 pobjeda.

Senna se po izboru kolega našao ispred Michaela Schumachera i Juana Manuela Fangije. Među pet najboljih su i Alain Prost i Jim Clark. Među glasačima je bio i najstariji živući vozač F1, 98-godišnji Paul Pietsch.

Profesor Sidney Watkins, poznati svjetski neurokirurg te sigurnosni i medicinski delegat, kao i vođa medicinskog tima Formule 1 na stazi, izveo je traheotomiju na Senni i poslije izjavio: „Izgledao je beživotno. Podigao sam mu kapke i zahvaljujući zjenicama uvidio da je pretrpio ogromnu ozljedu mozga. Izvukli smo ga iz kokpita i položili na tlo. Nakon što smo to učinili, izdahnuo je i, iako nisam religiozan, osjetio sam da mu je duša otišla iz tijela u tome trenutku.”

Kopirati
Drag cursor here to close